Milan Štěch versus Ivo Jahelka: Co by měl umět senátor? A jakou má úlohu?

O senátní křeslo v Pelhřimově se ve druhém kole utkají Milan Štěch za ČSSD a advokát Ivo Jahelka, který kandiduje za TOP 09 a Starosty. Milan Štěch v prvním kole zvítězil dvojnásobně, oba se ale shodují na tom, že se začíná od nuly. Co by chtěli jako senátoři prosadit? A jak vůbec vnímají roli senátora?

Ivo Jahelka je veřejnosti známý především jako „zpívající právník“. Ani ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ale nemá od zpívání daleko – pustil se do recitování, a to rovnou svého volebního programu. „Vsadil jsem na tento způsob vyjadřování,“ podotýká.

Čtěte také

A čeho by chtěl jako případný senátor dosáhnout? „Za celých 18 let se lidem nepodařilo vysvětlit, k čemu vlastně Senát slouží a jaký má smysl. Žádný senátor to vysvětlit nedokázal, já bych to ale dokázal udělat,“ míní.

Milan Štěch má oproti svému soupeři v Senátu zkušenost. „Musíte umět přesvědčit, být důvěryhodný, musíte mít zázemí, a to jak odborné, tak politické,“ nastiňuje Milan Štěch s tím, že by chtěl prosadit, aby společnost byla více soudržná. „Jednou z věcí by moho být, že bychom přijali zákon, který by stanovil mechanismus, jak by se pravidelně zvyšovala minimální mzda,“ vysvětluje s tím, že na regionální úrovni by se chtěl zasadit o dostavbu obchvatu silnice R34.

Čtěte také

Ivo Jahelka ale namítá, že kandidáti slibují různé věci, ale konkrétní věci mohou udělat jenom na neformální úrovni. „Senátor z titulu své funkce má různé kontakty, je to taková forma lobbingu,“ vysvětluje.

Může se legislativní proces v Senátu zjednodušit? A může Senát zamezit takzvaným přílepkům? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.