Milan Urban: Bez uhlí se neobejdeme. Příští vláda musí rozhodnout o limitech těžby

Měla by současná vláda v demisi rozhodovat o územních limitech těžby uhlí? Premiér Jiří Rusnok nevyloučil, že by jeho vláda mohla jednat o těžebních limitech. Jak se na to dívá stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban?

„Nevidím problém, proč by o limitech těžby nemohla jednat vláda v demisi,“ tvrdí s tím, že zmíněné limity musí být dány energetickou koncepcí, horním zákonem a dalšími dokumenty. „Jednání vlády ještě neznamená, že se začne těžit,“ domnívá se.

Čtěte také

Milan Urban tvrdí, že energetika by neměla být v rukou ideologické politiky. „Musíme se zamýšlet nad problémem v kontextu,“ zdůrazňuje. „Ideologie přinesla solární panely,“ dodává.

Bez uhlí se však podle něj neobejdeme, a to nejen z energetického hlediska, ale také z ekonomického. „Na těžbě závisí více než 8 tisíc pracovních míst,“ popisuje.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka byl pověřen jednáním o sestavení vlády. Bude chtít sociální demokracie obsadit v možné budoucí vládě ministerstvo průmyslu a obchodu nebo ministerstvo životního prostředí?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio