Milan Urban: Chtěl jsem snížit ceny nafty. A poslanci věděli, o čem hlasují

Na samé hranici zákona balancuje opětovné hlasování o návrhu zákona na snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Tento pozměňovací návrh předložil Milan Urban z ČSSD. Jak je možné, že dokázal strhnout dalších 16 poslanců k hlasování proti zbytku vládní koalice?

„Předložil jsem pozměňovací návrh, úplně stejný jako v minulém volebním období. A kolegové pro něj hlasovali,“ shrnuje Milan Urban s tím, že chtěl prosadit nejen zelenou naftu, ale také snížení ceny pohonných hmot pro všechny.

Po schválení návrhu na snížení spotřební daně na pohonné hmoty se ozval ministr financí Andrej Babiš a poté premiér Bohuslav Sobotka. „Přesně v tomto pořadí,“ zdůrazňuje Milan Urban. „Pak vzniklo napětí, které se přeneslo do sociální demokracie,“ dodává.

Čtěte také

Bohuslav Sobotka podle Milana Urbana respektoval, že byl podán návrh zákona. „Říkal, že by nebylo dobré, aby pro zákon hlasoval celý klub. A to kvůli napětí ve vládě. 16 lidí asi bylo víc, než si mohla sociální demokracie dovolit,“ popisuje.

„Máme dražší naftu než v Rakousku a dražší benzín než v Polsku,“ zdůrazňuje. „A to nemluvím o příjmech občanů a životní úrovni.“ Proč tedy bylo pro koalici tak důležité, aby zákon o snížení spotřební daně neprošel? A jak funguje sociální demokracie ve vládní koalici? I na to se ptal moderátor Martin Veselovský po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio