Miloš Zeman by měl jednat bez zbytečného odkladu. Jinak porušuje ústavu, zaznělo na Radiožurnálu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka nebude podávat demisi vlády, místo toho navrhne odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády. Prezident Miloš Zeman o odvolání rozhodne až po návratu z Číny, tedy v druhé polovině května. Je takový krok protiústavní? A má premiér Sobotka podporu u ostatních politiků?

Bohuslav Sobotka začátkem týdne oznámil, že vláda podá demisi kvůli údajnému střetu zájmů ministra financí Andreje Babiše. Sobotka ale v reakci na tvrzení Miloše Zemana, že demise premiéra neznamená konec kabinetu, zrušil rozhodnutí podat demisi a rozhodl se odvolat ministra financí.

Právě v tom má premiér podporu kompletního vedení ČSSD, což potvrzuje například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Pokud by se demise měla podat a výsledek by byl, že by odešel premiér, tak by to byla nesmyslná situace,“ říká s tím, že účel byl v tom, aby z vlády odešel Andrej Babiš.

Prezident ale prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že se návrhu na odvolání bude věnovat až po návratu z cesty do Číny, tedy nejdříve po 18. květnu. V této otázce má Miloš Zeman podle Zaorálka jasně stanovená pravidla a není podle něj pochyb o tom, že by měl ministra financí odvolat.


Kdyby sociální demokraté jednali jinak, než jak jednali, a pokud by svého premiéra v tuto chvíli nepodpořili, tak by to byl sebevražedný krok. MARIE BASTLOVÁ, ANALYTIČKA

Připouští zároveň, že byl krokem premiéra Sobotky podat demisi vlády zaskočen, nyní si ale vše vyjasnili. Zájem přitom je, aby mohla vláda pokračovat, ale za předpokladu, že bude splněno to, co dnes brání v plnění elementárních funkcí.

„Není možné, aby v tomto státě se vybíraly daně tak, že někdo je vyňat z kontroly, že někdo má zvláštní zacházení a ostatní občané jsou si rovní. To je nepřijatelné a rozumím premiérovi, že v tomto chtěl zásadní změnu,“ uzavírá.

Podporu návrhu Bohuslava Sobotky na odvolání Andrejem Babiše vyjádřili ústy svého předsedy Pavla Bělobrádka i lidovci. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL zároveň připomíná, že prezident Miloš Zeman by měl konat v otázce jednotek dnů, nikoliv týdnů.

„Dokáži si představit, že pokud by to byly jeden dva týdny, je to akceptovatelné, potom bychom asi začali vést další diskuze, jak s tou situací naložit, pokud by prezident chtěl proces zdržovat,“ vyzdvihuje.

Bohuslav Sobotka

Prezident má šest dnů

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman ale připomíná, že mluvčí Hradu Jiří Ovčáček řekl, že je otázka, zda návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše je vůbec platný. Důvodem může konkrétní datum 9. května, které premiér uvedl v návrhu.

To ale zpochybňuje ústavní právník Marek Antoš, podle kterého se celá debata posouvá do absurdní roviny. „Článek 74 ústavy říká, že prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Tam není žádný prostor pro zkoumání, jestli je návrh platný nebo neplatný,“ upozorňuje.


Je zřejmé, že prezident hraje svou hru… problém je, že úřad prezidenta znevažuje v očích veřejnosti, to by mělo vadit nám všem. ERIK TABERY, ŠÉFREDAKTOR RESPETKU

Ústava také podle něj nedává žádné konkrétní lhůty, pak to ale znamená, že je třeba jednat bez zbytečného odkladu. Miloš Zeman odjíždí až 11. května, do té doby ale může jednat – má šest dnů na to, aby mohl návrh přijmout a odvolat člena vlády.

„Je zcela zjevné, že pokud by to neudělal a nechat to až na dobu svého návratu, tak porušuje ústavu,“ dodává. Předseda vlády by nyní měl trvat na svém návrhu, a pokud prezident bude nečinný, tak se v krajním případě může obrátit na ústavní soud s návrhem, aby posoudil spor o rozsah kompetenci státního orgánu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio