Miloš Zeman velmi volně nakládá s fakticitou informací, říká Josef Šlerka. Jde o úmysl, nebo slábnoucí paměť?

Prezident Miloš Zeman hraje roli trojského koně Ruska v informační válce. Tvrdí to analýza organizace Evropské hodnoty, která toto tvrzení opírá třeba o to, že Zeman řekl, že ukrajinská vláda přijala jazykový zákon, který třetině obyvatelstva znemožnil komunikaci v jejich rodném jazyce. Přitom podle organizace žádný takový zákon schválen nebyl. Co na to říká odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka z Univerzity Karlovy?

„Prezident Miloš Zeman velmi volně nakládá s fakticitou informací a velmi selektivně volí informace, které bude říkat, a těžko se u něj dá rozpoznat, nakolik je to jeho slábnoucí pamětí a nakolik jeho úmyslem, “ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

Podle jeho mínění jde o Zemanovou nedobrou kondici, a tak vypouští věci, které jsou polopravdy až nepravdy, ale vyhovují tomu obrazu světa, který chce vyvolat. „Z pohledu Evropských hodnot je to záměr, já si myslím, že je to důsledek zdravotního stavu,“ dodává.

A co se týče dezinformačních webů, tak je důležité určit hranici, kdy jde o nějakou vyslovenou lež. „V tomto ohledu mají lidé možnost poměrně dobře se orientovat v tom, co je lživá a nelživá informace, pokud tomu budou ochotni věnovat čas,“ vysvětluje.


Ve světě, který je sestavený ze lži, nelze žít donekonečna. Jiná věc je ta, zda jsou lidé dnes ochotní uvažovat o něčem takovém, jako je lež a pravda. JOSEF ŠLERKA

Zároveň je podle něj energeticky méně náročné a levnější věřit informaci, která potvrzuje náš obraz, než pátrat ve zdrojích. „U řady z dezinformačních webů je jednoduše identifikovatelné, že to, co přináší, je vyslovená lež,“ dodává.

Běžný český konzument je podle něj gramotný a schopný si u zprávy dohledat původní cestu, jiná věc je, že tomu není ochotný věnovat čas. „Kdybyste si chtěli informace ověřovat, tak do toho musíte něco investovat, a to lidé nedělají,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio