Miloš Zeman neumí překonat problémové věci z minulosti, míní předseda Senátu

Prezident Miloš Zeman podněcuje občany proti premiérovi a vládě. Alespoň to říká předseda Senátu Milan Štěch. A prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vzkazuje: Šéf Senátu rozvíjí fantaskní konspirační teorie. Jak to tedy vlastně je? Nejenom na to se Milana Štěcha zeptala moderátorka Helena Šulcová po lince do Českých Budějovic.

Své vztahy s Milošem Zeman popisuje jako korektní, váží si ho, někdo spolu souhlasili, někdy mu ale říkal názory, které nesdílel. „Chyba je v tom, že neumí překonat problémové věci, které se v minulosti udály, a že dělí lidi podle toho, jestli s ním souhlasí, nebo nesouhlasí,“ upozorňuje.

Akci na Albertově 17. listopadu, na které byl Miloš Zeman, kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého prezident legitimizuje šíření xenofobie. Prezident se ale bránil tím, že naopak vyzýval na Albertově k toleranci, dialogu a respektování různých názorů.

„Také tam ale zaznívaly věci o tom, že nebudeme přijímat diktát někoho jiného a podobné věty. Když si uvědomíme, že pan prezident sám o sobě říká, že je eurofederalista, a na druhou stranu říká, že z EU nemůžeme přijímat žádné závěry, tak si odporuje,“ vysvětluje.

Čtěte také

Připomíná také, že pan Konvička, který je v současné době stíhán, není dobrý partner na podium. „A nebyl on jediný. Když si vezmete skupinu lidí, která tam stála, tak řada z nich měla problémy z minulosti. A s nimi tam pan prezident stál,“ dodává.


Albertov byl úmyslně zablokován, zřejmě po zkušenostech z loňského roku

Na 17. listopadu mý být Albertov podle něj otevřen všem, a to především studentům. „Akce byla organizována v pondělí speciálními návozy, stály tam hlídky, které tam pouštěly jenom vyvolené osoby, nepustily tam ani studenty,“ upozorňuje s tím, že Albertov byl úmyslně zalbokován, zřejmě po zkušenostech z loňského roku, které byly také špatné.

Celou reportáž si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.