Ministr Pelikán nepřímo přiznal, že kauza Alího Fajáda je ovlivňována Spojenými státy, tvrdí Jan Švarc

Pět českých občanů strávilo sedm měsíců v libanonském zajetí. Mezi nimi také advokát Alího Fajáda Jan Švarc. Kdo jejich cestu organizoval a jakou roli v celé akci hrály zpravodajské služby České republiky?

„Jezdil jsem do Libanonu vždy a teď to bylo za účelem obhajoby pana Fajáda,“ vysvětluje svou cestu do Libanonu Jan Švarc. Spolu s ním byli zajati dva novináři, tlumočník a zpravodajec. Původně se měl do Libanonu vydat redaktor České televize a za to mělo toto veřejnoprávní médium přestat blokovat reportáže o Alím Fajádovi.

Podle informací Českého rozhlasu měl Jan Švarc přebrat před únosem 200 tisíc dolarů. „Rodina pana Fajáda nám posílala peníze na nadstandardní výdaje. Měli jsme tak dostat zaplaceno za hodiny a hodiny práce,“ vysvětluje. Fakt, že šlo o peníze v hotovosti, nepovažuje za nic neobvyklého. „V Evropě panuje fobie z hotovosti, v Libanonu je ale naprosto běžná,“ tvrdí.

„Jsem rád, že Alí Fajád nebyl vydán do Spojených států,“ zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. „Tyto praktiky Spojených států by se neměly dít. A to říkám jako člověk, který vždycky stál na pravé straně, dnes říkám opak. To proto, že kauzu znám a ponořil jsem se do ní,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio