Ministryně školství hodnotí případ šikanované učitelky: Pokud svědci mlčeli, je to chyba vedení školy

Několik studentů průmyslové školy v pražských Malešicích šikanovalo učitelku. Ta zemřela a hlavní odpovědnost nese podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD vedení školy.

„Daný případ je skutečně alarmující. Nedokázali jsme si představit, že by něčemu podobnému musel učitel ve třídě a ve škole čelit,“ říká Kateřina Valachová v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Ministryně chce pomoci obnovit atmosféru na škole tak, aby žáci mohli pokračovat ve výuce. „Škola a vztahy v ní jsou poškozeny. Setkání se studenty by tedy mohlo pomoci,“ domnívá se s tím, že účelem plánovaného setkání se studenty není předávání politických poselství, ale debata o budoucnosti školy.

Hlavní problém vidí v nefunkčním systému prevence. „Daná škola měla přesně předepsaný způsob, jak jednat, když dojde k šikaně, ale nic z toho nezafungovalo,“ popisuje Kateřina Valachová. Šikana je podle jejích slov těžko odhalitelná. „Oběť čelí ponižujícímu jednání a často se nesvěří ani blízkým,“ dodává.

Prevence musí být podle jejích slov nastavena tak, aby svědci šikany nemlčeli. „Pokud mlčí, je to chyba vedení. Nevypovídá to o tom, že by ve škole existovalo bezpečné prostředí,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio