Miroslav Jansta o dotační aféře: Platí presumpce neviny, lidské selhání nemůže ohrozit celý systém

Dotační aféra se zdá být tak trochu ve stínu vládní krize, stále se ale jedná o sport, tedy věc neméně důležitou. Ministryně školství Kateřina Valachová ve stínu aféry pozastavila dotace pro sport a oznámila, že odstoupí z funkce. Takový krok je podle předsedy České unie sportu Miroslava Jansty adekvátní, nyní je ale potřeba rychle reagovat – český sport je závislý na financování státu.

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta je spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhán kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Zatím nevíme, zda došlo k pochybení, platí presumpce neviny, policie má podezření, takže koná úkony, teď jde o to, zda se to prokáže nebo neprokáže,“ říká o dotační kauze Miroslav Jansta.

Dodává také, že nyní je potřeba, aby ministerstvo mělo dostatek lidí, kteří se budou na práci podílet – na zpracování šesti miliard dotací jsou podle něj potřeba právníci a ekonomové, kteří záležitosti rozumějí.


Jednotlivé lidské selhání nemůže ohrozit celý systém, který byl nyní vytvářen. MIROSLAV JANSTA

Ministryně školství ale říká, že dělá všechny kroky, aby zajistila plynulost financování sportu i po dotační kauze. Tím však obavy Miroslava Jansty nijak nerozplývá, protože kroky zatím nejsou konkrétní.

Jde mu především o zachování kontinuity činnosti svazu – český sport je nejvíce závislý na financování státu, na společenskou zodpovědnost firem, reklamu a sponzoring se nedá spoléhat. Chybí také legislativní nástroj, jak funkcionářům pomoci, aby mohli o sponzoringu jednat.

„Stát musí průhledně a dopředu říkat, jaké finance přijdou dopředu, protože valné hromady a vedení svazů to musí plánovat v září, říjnu, mají podle toho zaměstnance, svou činnost…“ upozorňuje s tím, že předsedové jsou statutáři a mají svou zodpovědnost.

Ministryně školství Kateřina Valachová

Upozorňuje také, že na 92 procent sportovních zařízení bylo postaveno do roku 1990, ty jsou potřeba rekonstruovat a obnovovat, a na budování nových peníze nestačí. „Chybí dlouhodobá strategie financování českého sportu,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.