Miroslav Kalousek o státním rozpočtu: Vláda projídá příjmy z dobrých časů, neumí investovat

Debata o návrhu státního rozpočtu nabírá na intenzitě, do konce září by se rozpočet měl dostat do Poslanecké sněmovny. Některá ministerstva přitom přišla s novými požadavky. Co na návrh rozpočtu říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek? „V těch základních obrysech si myslím, že rozpočet je hotový, a je to velmi smutné čtení,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Podle něj ministr financí by měl v každé době směřovat rozpočty k vyrovnanému saldu, tedy vyrovnaným rozpočtům. „Vláda teď tyje z dobrých časů, které nezpůsobila, příjmy z dobrých časů projídá, místo toho aby je šetřila na časy špatné, nebo investovala k větší konkurenceschopnosti,“ upozorňuje.

Někteří ekonomičtí experti mluví o tom, že by na konci roku mohla Česká republika mít vyrovnaný rozpočet. Na to reaguje tím, že je potřeba mluvit o strukturálním rozpočtu. „Mluvíme-li o letošním rozpočtu, tak si musíme říci, proč ten přebytek je. Na straně výdajů totiž přebytek není, protože by vláda uměla šetřit, ale protože neuměla investovat,“ upozorňuje.


U nás mají učitelé tak dvě třetiny platu toho, co má průměrný policista, což je vzájemný poměr běžný pro latinsko-americké diktatury, nikoliv pro evropské země. MIROSLAV KALOUSEK

Upozorňume také na to, že současná vláda dokázala za dva roky nabrat 22 tisíc nových státních zaměstnanců, to je podle něj přes 22 miliard ročně na úrok daňového poplatníka. „Vláda špatně hospodaří. Jenom pan ministr Babiš nabírá asi 780 nových úředníků na své ministerstvo, a na té efektivitě to není vidět,“ vyzdvihuje.

Kdyby se polovina z peněz na nové zaměstnance rozdala zaměstnancům stávajícím, tak by platy stouply mnohem více a bylo by to také fér. „Takhle vláda jenom populisticky vyhazuje a vytváří si nové voliče závislé na platech ze státního rozpočtu,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio