Miroslav Kalousek: Pokud se nezmění koncept služebního zákona, tak ho neschválíme

Mezi vládní koalicí a opozičními stranami se stále nedaří nalézt kompromis o podobě služebního zákona. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je návrh ve stávající podobě nepřijatelný. „Chceme efektivní službu pro občany, nikoliv uzavřenou pevnost pro úřednickou šlechtu,“ říká v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

O služebním zákonu se chystají debatovat všechny sněmovní strany, premiér Bohuslav Sobotka se ale mezitím sešel s Miroslavem Kalouskem.

Čtěte také

„Navzájem jsme se snažili pochopit své argumenty, což je vždy důležité,“ říká s tím, že není pesimista a že existuje snaha najít model služebního zákona, pro který by hlasovala sněmovna napříč politickým spektrem.


Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě.

Navrhovaný služební zákon je podle něj nepřijatelný a funkce generálního ředitele je špičkou ledovce. „Když si vezmete kompetence generálního ředitele státní správy tak, jak ho zákon předpokládá, tak je z něj nejmocnější muž ve státě, aniž by byl volen,“ míní s tím, že státní správa nemůže být politickou silou sama o sobě. „To bychom popřeli demokratický systém a princip voleb,“ dodává.

Vadí mu zejména kaskádovitá uzavřenost státní správy. „Systém je nepropustný pro odborníky zvenčí, ať z akademického světa, průmyslu nebo zemědělství,“ říká. Podle něj nyní záleží na tom, zda koalice připustí, že koncept je potřeba změnit. „Pokud se zákon nepřepíše, nepřipustíme, aby byl schválen,“ podotýká.

Proč je návrh služebního zákona pro opozici nepřijatelný? A budou pokračovat obstrukce ve sněmovně? A jsou zavedené sankce proti Rusku dostatečné? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal Miroslav Kalousek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio