Miroslav Toman nejen o mléčné krizi: Obchodní řetězce způsobují víc škody než užitku

Agrární komora ČR mluví o mléčné krizi, ruské embargo podle ní způsobilo až miliardovou ztrátu českým zemědělcům. Ty nejvíce trápí ceny mléka, které se prý pohybují pod výrobními náklady.

Podle slov Miroslava Tomana, prezidenta Agrární a Potravinářské komory ČR, vyprodukují čeští zemědělci asi 3 miliardy litrů mléka. „Spotřeba a produkce by byly vyrovnané, kdyby se sem velká část mléčných výrobků nedovážela,“ domnívá se. Jak upozorňuje, tak právě dovoz způsobuje problém českých zemědělců, kteří tak stojí před otázkou, co s vyprodukovaným mlékem. Podle Miroslava Tomana je třeba ohlídat vnitřní trh. „Je zbytečné sem vozit věci, které umíme vyrobit,“ konstatuje.

Vliv má podle něj například propagace rakouských výrobků, do které „jdou miliardy eur, kdežto do propagace českých 250 milionů korun, a to včetně DPH“. Situaci na našem trhu navíc ovlivňuje také velká koncentrace obchodních řetězců. „Způsobují více škody než užitku,“ myslí si Miroslav Toman.

Čtěte také


Máme pozitivní vztahy s Billou, která prodává regionální výrobky. Pak jsou řetězce, kde nenajdete prakticky žádné české zboží. Když půjdu do Kauflandu nebo Aholdu, převažují tam výrobky ze zahraničí,“ přibližuje Miroslav Toman a dodává: „Musím říct, že nejhorší obchodní podmínky má Lidl a Kaufland.

„Český výrobce se snaží prodat za co nejvyšší cenu v co nejvyšší kvalitě. Obchodní řetězce nakupují za co nejnižší cenu a kvalita je na druhém místě,“ popisuje a prozrazuje i obchodní přirážky, které se pohybují mezi 40 % u másla až po 180 % u tvarohových krémů.

Společná zemědělská politika Evropské unie podle jeho slov funguje jen částečně, protože každá země si určuje, co podpoří a co ne. „Co se týče ochrany domácího trhu, je to otázka osobní statečnosti ministra zemědělství,“ tvrdí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio