Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek o koalici lidovců a Starostů: Jsme klidná síla pro neklidnou dobu

Předvolební průzkumy lidovcům zaručují, že by se jako samostatná strana dostali do sněmovny. To se ale nedá říci o hnutí Starostové a nezávislí, kteří nedosahují ani na pětiprocentní laťku. Přesto se strana KDU-ČSL dohodla se Starosty na volební koalici. Laťku v takovém případě budou mít dvakrát vyšší než strany, které kandidují samostatně – tedy 10 %.

„Jeden z důvodů je, abychom dokázali opustit okresní přebor a dokázali začít účinkovat v první lize,“ vysvětluje motivaci pro volební koalici místopředseda KDU-ČSL a místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

Pevně věří, že ve spojení se Starosty a nezávislými jsou schopni dosáhnout desetiprocentní hranici – čím větší úspěch, tím větší schopnost prosadit vlastní program. „Je to projekt, který se jeví pro velké množství lidí zajímavý,“ říká.

Čtěte také

Připouští určitá rizika, která koalice může znamenat – Česko je podle něj v situaci určitého blahobytu, přesto lidé zažívají určitou míru neklidu. „Spojení lidovců a Starostů je odpovědí na tento neklid, protože je to spojení dvou stran, které znají život lidí od běžného života v našich obcích a městech… Spojení lidovců a Starostů má smysl, protože víme, o čem je život,“ připomíná.


Pro lidovce je dlouhodobou prioritou otázka bezpečnosti a podpora rodin a seniorů, to znamená velký důraz na sociální oblast. JAN BARTOŠEK

Se Starosty nyní musí sladit programové priority – je důležité, aby mluvili jednou řečí a jasně definovali, co jsou společné cíle. Připomíná také, že lidovci mají téměř 98letou historii, poučili se z toho, co se nepovedlo, a naopak co se povedlo.

„Máme jasný, dlouhodobě čitelný program, v řadách regionální politiky, jsme hodnotově ukotvení,“ vysvětluje s tím, že míru neklidu lze dnes vidět v souvislosti s migrační vlnou, výměnou politických elit nebo změnou v USA.

„Říkáme, že víme kudy, a víme, jak to uděláme. Jsme klidná síla pro neklidnou dobu,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio