Mladí Syřané by měli bránit svou zemi, myslí si Tomáš Pojar

Řecko nebo Itálie nechrání vnější hranice schengenského prostoru a je možné otevřít otázku, zda Řecko má být součástí tohoto prostoru, vysvětluje bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar, podle kterého jen dotace pro tuto jižní zemi nestačí.

„Už před osmi devíti lety bylo jasné, že Řecko neplní své povinnosti, a od té doby se toho příliš nestalo,“ konstatuje ještě Tomáš Pojar z CEVRO Institutu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Do Řecka podle jeho slov jen putovala spousta finančních prostředků, což ovšem k ničemu nevedlo. „Pokud Řecko nebude chtít chránit hranici schengenského prostoru, tak mu nepomůžeme,“ uvažuje.

Tomáš Pojar se proto přiklání ke kombinaci silové obrany hranic s aktivním působením v zónách konfliktu. „To neznamená, že musíme někoho bombardovat, ale měli bychom spolupracovat s jednotkami, aby byla nastolena stabilita a systém,“ vysvětluje svůj postoj k dění v Sýrii.

Současně ovšem uznává, že bychom měli umožnit příchozím klidný život na místě, když to nejde v jejich zemi. Mladým mužům by však v Evropě azyl neposkytoval. „Ti by měli bránit svou zemi a svou budoucnost stavět doma,“ domnívá se.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio