Může se v Česku objevit vir eboly? Není důvod k panice, tvrdí lékař

„Situace je závažná,“ tvrdí o epidemii eboly Jiří Beran, ředitel Centra očkování a celostní medicíny. „Je důležité tomuto onemocnění věnovat pozornost,“ upozorňuje. Proč se virus šíří? A z jakého důvodu stále nemáme otestovaný lék?

Podle Jiřího Berana se epidemie eboly začala šířit už na konci roku 2013. „Zpočátku vždy onemocní zdravotničtí pracovníci,“ připomíná Jiří Beran s tím, že onemocnění nejprve připomíná chřipku, a tak není hned jisté, o jakou nemoc se jedná.

Čtěte také

Za šíření nemoci může podle Jiřího Berana nedostatečná informovanost, především snaha afrického obyvatelstva o rituální pohřbívání, které zahrnuje i dotýkání a líbání těla. „Nákaza se šíří tělními tekutinami a kontaktem s nimi,“ připomíná. „Chybí povědomí lidí, že nákazu nepřinesli zdravotníci,“ zmiňuje.

Proč stále nemáme účinný lék proti ebole? „Měli jsme celkem 25 epidemií, během kterých zemřelo dva tisíce lidí,“ připomíná s tím, že současná epidemie vzala život 1 700 lidem. Proto nebyl tlak na vývoj očkovací látky.

Z jakého důvodu je Jiří Beran optimistický a domnívá se, že v Česku epidemie eboly nehrozí? I na to se ptala moderátorka Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio