Mužské platy v průběhu kariéry rostou, platy žen kolísají, upozorňuje ředitelka Gender Studies Helena Skálová

Britská veřejnoprávní stanice BBC zveřejnila platy svých moderátorských hvězd. Na světlo tak vyšel významný rozdíl mezi odměňováním mužů a žen. Jak je tomu v české společnosti? „Průměrný rozdíl mezi platy žen a mužů je v České republice kokem 22 procent, “ říká ředitelka Gender Studies Helena Skálová.

Problém platové nerovnosti je podle ní velmi komplexní, číslo 22 procent se v průměru analyticky stanovuje na základě různých z faktorů. Svou roli hraje věk, vzdělání, sektor nebo obor, kde ti lidé pracují.

„Ženy jsou častěji zaměstnávány v oborech, kde jsou celkově nižší příjmy, promítá se nám do toho kariérní dráha žen, která je přerušovaná, “ vysvětluje.

Mužské platy podle ní rostou kontinuálně s věkem muže, zatímco platy žen kolísají v kariérním průběhu. Zákoník práce ale určuje, že je nutné na stejné pozici stejně odměňovat: Kde se tedy bere ta nerovnost?

„Největší háček je v té definici, která vychází se toho zákona. Na stejné pozici rozdíly nalezneme také,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.