Na ebolu se připravujeme, ale lékařů a sester je málo, říká František Stejskal z infekční kliniky

„Jestliže epidemie bude v západní Africe pokračovat a bude se šířit do okolních zemí, jako je Senegal či Kamerun, kde je více Čechů, tak pravděpodobnost, že se dostane ebola do Česka, bude vzrůstat,“ míní František Stejskal, předseda Sekce tropického a cestovního lékařství z infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

Nákazy ebolou hlásí Španělsko, ale i sousední Německo. V případě, že se dostane do Česka, bude pacient převezen do Nemocnice na Bulovce. „Zdravotnický systém by měl být co nejlépe připraven,“ upozorňuje František Stejskal v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Čtěte také

„Skupina lékařů a sester na našem oddělení pravidelně cvičí, zkouší si obleky a pracují v nich, kontrolují také těsnot biovaku, kde by případný pacient ležel,“ vysvětluje s tím, že největším problémem je personální vybavení. „Lékařů a zdravotních sester je na našem oddělení málo,“ podotýká.

V zahraničí, jako například v Německu a Velké Británii, mají vyčleněné pro pacienty speciální pokoje, takové možnosti v Nemocnici na Bulovce, která byla stavěna před druhou světovou válkou, nejsou. „Pro zajištění bezpečnosti by se musely sousední pokoje vyklidit,“ nastiňuje.

Jak vypadá specielní oblek zdravotníka pro případnou péči? A jaký je bezpečnostní postup? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio