Náš zákon se lesních školek nedotkne. Jde o zbytečnou hysterii, myslí si Michaela Marksová

Přehlasují poslanci prezidentské veto? Pokud ano, začne platit zákon ovlivňující také fungování lesních školek a jiných organizací, které se starají o děti v předškolním věku. „Nemyslím si, že by náš zákon zavřel lesní školky,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věci za ČSSD Michaela Marksová.

Lesní školky se podle ní řadí do školského systému, což potvrdil i ministr školství Marcel Chládek. „Patří do školského zákona a náš zákon o dětských skupinách by se jich neměl dotknout,“ vysvětluje Michaela Marksová. Námitky lesních školek proto označuje za „zbytečnou hysterii“ a jejich obavy považuje za zbytečné.

Nestálo za to vysvětlit celou problematiku prezidentovi Miloši Zemanovi? „Pan prezident se neptal,“ odpovídá Michaela Marksová s tím, že se vetu dozvěděla z médií. „Kdyby se zeptal, ráda bych mu to vysvětlila.

Čtěte také

Zákon o fungování dětských skupin se podle ministryně práce a sociálních věcí připravuje už šest let. „Mám pocit, že některé organizace se probudily až letos v létě,“ tvrdí Michaela Marksová. Dodává navíc, že pokud někdo pečuje o předškolní děti, měl by dodržovat jasně stanovená pravidla.

Nový zákon také rozvolní některé normy. Bude třeba možné, aby mělo dítě jídlo z domova, které mu v zařízení dané dětské skupiny vychovatelky ohřejí. „Jenom tohle bylo předmětem velkých diskuzí, přitom jde o praxi, která je na západ od nás běžná,“ popisuje Michaela Marksová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio