„Naše práce zachraňuje miliony životů,“ vzpomíná Eric DeClercq na spolupráci s českým chemikem Antonínem Holým

Zanedlouho uplyne pět let od úmrtí významného českého chemika Antonína Holého, který stál za jedním z nejúčinnějších léků v boji s epidemií AIDS. Na svých objevech ale Holý nepracoval sám, jeho nejbližším spolupracovníkem byl belgický biolog Eric DeClercq.

Poprvé se setkali v roce 1976 v Západním Německu, kde se sešli specialisté z celého světa. „Je potřeba asi říci, že můj přítel Antonín byl nedůvěřivý člověk,“ vzpomíná s tím, že nejdříve mu poslal tři vzorky, aby ho otestoval, zda to se spoluprací myslí váže.

Nakonec Holý poslal do Belgie tisíce vzorků. „Antonín Holý syntetizoval určitě více než tisíc sloučenin, samozřejmě ne všechny byly aktivní, všechny jsem je ale testoval. Mluvíme tady o spolupráci, která trvala přes 30 let a skončila až Holého smrtí v roce 2012,“ říká.


I když naše spolupráce probíhala přes železnou oponu, žádné komplikace pro nás nepředstavovala.Eric DeClercq

Za svůj největší objev považuje tenofovir, který umožnil vyvinout léky proti HIV, AIDS nebo hepatitidě. „Ačkoliv jsem vyvinul léky i ve spolupráci s jinými vědci, všechny jsou zastíněné tím, co jsme objevili s Holým, ať už co do množství nebo účinnosti,“ vyzdvihuje.

Na trhu je v současnosti 10 léků, které se osvědčili, a minimálně tři čtvrtiny z nich jsou výsledkem spolupráce právě s Holým. V začátcích spolupráce přitom nebylo jejich cílem nalézt lék na AIDS, ale látku proti některým virovým infekcím.

„Jakmile se ukázala zhoubnost AIDS, rozšířili jsme náš arzenál zkoumaných látek také proti viru HIV,“ dodává s tím, že jejich sloučeniny zachránily miliony životů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: fin
Spustit audio