Navýšení minimální mzdy je populistický krok před volbami! upozorňuje Radek Špicar

Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy o 1 100 Kč na 11 tisíc. Takový krok se nelíbí viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy ČR Radku Špicarovi, podle kterého jde o dvouciferné navýšení minimální mzdy bez dohody se sociálními partnery. „Rádi bychom vzali politikům tuto pravomoc rozhodovat, jak se jim zachce,“ říká.

„Je to v historii nejvyšší navýšení minimální mzdy dva dny před volbami. Pro nás to s potřebami trhu práce a s tím, co potřebuje česká ekonomika, nemá mnoho společného. Pro nás je to populistické rozhodnutí před volbami,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Připomíná také, že na začátku volebního období upozorňovali sociální partnery, že se nestaví proti zvyšování minimální mzdy – české ekonomice se daří, stejně tak i jednotlivým firmám, které mají zisky. „Nicméně jsme říkali, že by to nemělo být pouze politické rozhodnutí,“ dodává.


Zaměstnavatelé kvůli nárůstu minimální mzdy budou muset zdvihat i ostatní tarify pro tarifní zaměstnance, tam to nejsou jednotky tisíc korun, ale v konečném součtu stamiliony.RADEK ŠPICAR

Zvyšování minimální mzdy by podle něj mělo být navázané na objektivní ekonomické faktory, jako jsou růst HDP nebo vývoj průměrné mzdy. „Chceme, aby to nebyl politický handl dva dny před volbami a třikrát za sebou, ale abychom se dohodli s vládou na tom, podle jakého mechanismu bude do budoucna minimální mzdu zvyšovat,“ říká.

Dodává také, že podniky potřebují stabilitu, předvídatelnost a jasná pravidla, aby se dokázaly na nárůst připravit. „Abychom věděli, že když porosteme čtyřmi procenty, tak se musíme připravit na to, že odpovídajícím způsobem poroste minimální mzda, a když neporosteme vůbec, tak se to také ve výši minimální mzdy promítne. Tuto jistotu a předvídatelnost nemáme a v tom vidíme obrovský problém,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio