Nechceme válčit s Uberem, chceme jen rovné podmínky, říká David Bednář ze Sdružení českých taxikářů

Pražští taxikáři nejsou spokojeni s fungováním alternativní služby Uber a žádají po primátorce Adrianě Krnáčové, aby do pátku jejich spor vyřešila. Podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů ale právě vedení města Prahy má zájem na tom, aby zde Uber fungoval. „Ještě minulý rok měl magistrát reklamu na Uber na svých stránkách,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Reprezentujeme taxikáře, kterým vadí to, jak je tady přihlíženo na to, že tady prosperuje a vzkvétá firma, která to nedělá korektně, je pro nás nekalou konkurencí a nedodržuje stejné podmínky, které máme pro podnikání my,“ vysvětluje.

Dodává také, že nechtějí válčit s Uberem, chtějí jenom, aby na jejich řidiče bylo pohlíženo stejně jako na taxikáře, aby museli splňovat stejné podmínky. „Nebojujeme proti Uberu, ale proti řidičům Uberu,“ dodává.


Jde nám jen o to, aby řidič Uberu měl pro taxislužbu stejné podmínky jako každý taxikář.David Bednář

Zdůrazňuje také, že v souvislosti s řidiči Uberu jde o skupinu lidí, kteří nedodržují pravidla daná zákonem, což by mělo vadit každému. Potvrzuje také, že skrytou kamerou natáčí, co řidiči opravu dělají a jak se všemu vysmívají.

Sdružení, které má na 150 členů, vyzvalo vedení pražského magistrátu, aby do pátku situaci vyřešilo, jinak avizují stávku – požadují, aby byla zastavena činnost řidičů Uberu, kteří nesplňují podmínky, které mají mít.

Pražský magistrát a ministerstvo průmyslu si podle Bednáře problém mezi sebou jenom přehazují a nikdo nechce nést zodpovědnost – proto také dochází k protestům taxikářů. „Nemáte dovolání, nemáte za kým jít a říci pomozte nám, tady se děje něco nekalého,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.