Nehody v Česku? Jsme na chvostu Evropy! Podporujeme řidičák na zkoušku, říká ředitel Dopravní policie

Česká republika je ohledně nehodovosti nad průměr EU, a co se týče počtu usmrcených osob na milion obyvatel, tak se řadíme spíše k pobaltským státům a Rumunsku, Bulharsku nebo Polsku. „Chybí prevence spočívající v důkladné výchově, a to jak ve školách, tak v rodině,“ upozorňuje ředitel Dopravní policie Tomáš Lerch.

Rodina by měla hlavně vychovávat odpovědnost za své chování, pravidla silničního provozu by pak měly naučit školy. „Tak, jak se rodiče chovají k silničnímu provozu, tak se k němu budou chovat i jejich děti,“ podotýká v rozhovoru s Karolínou Koubovou.

Připomíná také, že policie dlouhodobě upozorňuje na kapitolu mladých řidičů, kde následky v posledních letech stoupají – jsou to mladé životy, které vyhasínají na silnicích. „Policie dlouhodobě podporuje myšlenku řidičského průkazu na zkoušku, obecně by měl být přijatý systém, který bude po nějakou dobu dozorovat mladé řidiče,“ říká.

Čtěte také

Jedna z věcí, která hraje podstatnou roli, je kvalitní autoškola, která je základem toho, aby se řidič naučil bezpečně ovládat své vozidlo. „Ale do té autoškoly už musí přijít člověk, který je zodpovědný za své chování,“ dodává.

Zóny pro cyklisty ve městech

Ministerstvo dopravy zvažuje zavést zóny pro cyklisty, kde auta budou jezdit rychlostí maximálně 20 km za hodinu. „Jde o snahu vytvořit bezpečný dopravní prostor, kde budou cyklisté preferovaní, a zároveň zde bude umožněn i provoz motorových vozidel,“ vysvětluje.

Jsou města, která začínají preferovat cyklodopravu, jako například Uherské Hradiště nebo Lysá nad Labem, ale i v Praze se podle něj za poslední roky pokročilo v preferenci cyklistů. A jak se osvědčily cyklopruhy?

Divoká Šárka, cyklostezka, cyklista, kolo, auto, silnice, doprava

„Oddělili jsme prostor pro řidiče motorových vozidel a pro cyklisty, ale je zde problém v oblasti prevence a výchovy – nemyslím si, že všichni cyklisté vědí, co znamenají různé symboly a jaká práva a povinnosti na konkrétní komunikaci mají,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio