Nejistota se přenáší do celého světa, charakterizuje Jan Švejnar rok prezidentování Donalda Trumpa

Obrovská nejistota. Tak charakterizuje ekonom Jan Švejnar rok vládnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa. Tomu se podle něj nedaří společně s republikány prosadit žádnou legislativu a vládne jen pomocí dekretů. Na druhou stranu ho jeho voliči stále podporují.

Donald Trump podle Švejnara ukázal, že svůj názor mění ze dne na den, v některých případech jde jedním směrem, pak zase zpátky. „Nejistota, která panuje i mezi jeho lidmi, kteří ho obklopují, je obrovská,“ říká v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

Tato nejistota se ale přenáší do společnosti, a zároveň do celého světa – americký prezident má obrovský vliv, a jestliže naznačí, že si není tak jist, jako roli bude Amerika hrát, tak to má obrovské dopady.

Společně s Republikánskou stranou, která má majoritu v obou komorách Kongresu, se mu nedaří protlačit žádnou velkou legislativu – zákony, které navrhují, neprojdou. „Trump vládne pomocí dekretů,“ dodává.


Donald Trump se na svět dívá velice jednoduchým směrem.Jan Švejnar

Veřejné mínění je velice proti Trumpovi, což se také podle Švejnara projeví na Republikánské straně, a jestliže ztratí většinu, ať už v Senátu nebo Sněmovně reprezentantů, tak to bude mít vliv na to, co mohou prosadit.

Na druhé straně ho jeho voliči stále preferují a v průzkumech veřejného mínění má stálou podporu. „Skalní podporovatelé ho stále podporují v tom směru, ve kterém se ubírá,“ zdůrazňuje.

Atmosféru rozdělené americké společnosti Trump také přiostřuje, a půjde tak dál. „Bude se snažit apelovat na co nejširší část obyvatelstva,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio