Nejsme v žádném zákopu, džihádisté na nás pálí z 800 metrů, říká slovenský záchranář, který působí v iráckém Mosulu

V iráckém Mosulu zuří regulérní válka – životy civilistů jsou v ohrožení a podmínky záchranářů velmi obtížné. Jedním z nich je i slovenský záchranář ze sdružení Academy of Emergency Medicin Oliver Valentovič. Jak vypadá situace v Mosulu? A co všechno obnáší život záchranáře na frontové linii?

Přímo na frontě jsou záchranáři Academy of Emergency Medicine svědky velkých ofenzív, a pokud vědí, že vojenská operace začne, tak jsou přizvaní, aby na místě působili. „Kurdské nebo irácké ozbrojené služby naše působení vítají a o naši bezpečnost se postarají. Také spolupracujeme s bezpečnostními manažery, kteří dohlíží na naši bezpečnost,“ vysvětluje.

Čtěte také

V první linii bojů sice nejsou, ale snaží se být dostatečně vpředu, aby mohli lidi zachránit, a zároveň neohrozit sami sebe. Přímo v Mosulu vídí dennodenně stovky až tisíce civilistů utíkat z města. Ti jsou následně kontrolovaní příslušníky irácké armády a převážení do záchytných táborů.

V rámci první pomoci ošetřují zranění každého druhu – zranění střepinami po minometných nebo raketových útocích, popáleniny, zranění po chemických zbraních. „Je to opravdu široké spektrum,“ dodává.


Nemělo by se stát, že by se k nám někdo dostal s výbušninou nebo zbraní. Ale nemáme poznatky o tom, kdo je, kdo byl nebo může být příslušníkem nebo podporovatelem Islámského státu. OLIVER VALENTOVIČ

Tak, jak se posouvá fronta v Mosulu, tak se také posouvají i záchranáři, kteří pomáhají zraněným. Dostávají se přitom do střetů na blízké vzdáleností – bojovníci Islámského státu na ně pálí z 800 metrů.

„Každému je jasné, že tam netrávíme měsíce, nejsme v žádném zákopu, musíme se vracet, abychom doplnili materiál, vystřídali se, pokud jsme unavení. Je to těžké, ale zvládáme to,“ přibližuje.

Zásobování a materiál získávají od soukromých dárců nebo organizací, úzce spolupracují také s ostatními zdravotnickými organizacemi, které do takové oblastí nechodí. „Čím větší firma, tím víc pravidel a zákazů, jsme malá skupina lidí, povíme si, co je bezpečné a co nikoliv,“ říká s tím, že jsou na místech, kde ostatní organizace nepůsobí, a právě proto je podporují.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016
autoři: kko , prh
Spustit audio