Někdo mě sleduje a nahrává. Stojí za tím zřejmě ČSSD, ale zatím nemám důkaz, říká Andrej Babiš

Na internetu se objevily dvě nahrávky, které zachycují Andreje Babiše, jak mluví s redaktorem Mladé fronty DNES a domlouvá, jaké kauzy připravit a kdy je publikovat a také se nevybíravě vyjadřuje o členech vlády. Ministr financí Andrej Babiš nepopřel autenticitu záznamů, ovšem dál se k nim nechce vyjadřovat a podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Tu nahrávku jsem neslyšel, podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, protože mám pocit, že jsem delší dobu sledován a odposloucháván v pozici ústavního činitele, čímž jsou narušeny a ohroženy bezpečnostní zájmy České republiky,“ řekl Andrej Babiš ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Myslím, že za těmi nahrávkami stojí sociální demokracie. Nemám na to ale důkaz. Vy mě tady zkoušíte, ale když pan premiér si dovolí říct, že já mám nějaké daňové problémy, což je sprostá lež, a nemá na to žádné důkazy, tak proč bych já nemohl říct, že mám nějaké indicie, že skutečně je tu nějaký zájem proti mně," prohlásil ministr financí.

Odposlechy, na kterých jsou zachyceny útržky Babišových rozhovorů s jinými lidmi, se na sociální síti Twitter a kanálu YouTube objevují od pondělí. V první nahrávce se Babiš urážlivě vyjadřuje o členech vlády, ve druhé mluví o připravovaném článku s redaktorem Mladé fronty DNES.


Myslím si, že nahrávkami stojí sociální demokracie, ale nemám na to důkaz. ANDREJ BABIŠ

Připomněl také, že bývalí zaměstnanci Mafry mu vracejí pečlivě organizovanou kampaní, že si dovolil ji koupit (více čtěte zde). „Není náhoda, že ty odposlechy pustil někdo teď, když vrcholí krize, kterou způsobil pan premiér úplně nesmyslně,“ vysvětlil Babiš s tím, že nahrávku nebude komentovat. „Ať to vyšetří policie,“ dodal.

Vláda může fungovat do voleb

Jako nového premiéra by si Babiš dovedl představit Lubomíra Zaorálka. "Premiér Sobotka nekomunikuje, ministr vnitra Chovanec je agresivní a není s ním možná nějaká dohoda, se zbytkem vlády lze ale mluvit normálně," řekl Babiš. „Pan premiér z toho dělá bramboračku, včera nám řekl na předsednictvu vlády, že dneska podává demisi, večer pan Zaorálek říká, že nepodává demisi, že si chce s panem prezidentem povídat,“ dodal s tím, že vláda může fungovat až do voleb. „Pan Zaorálek má dobrou pověst, s ním normálně mluvím. Sice mluví dlouho, podnikání nerozumí, ani nemovitostem a penězům, ale nemám s ním problém."

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , mba
Spustit audio