Nekrmte trolly! radí Josef Šlerka. Mezním případem zlé zábavy byl trolling Jiřího Vyvadila

Troll je internetový provokatér, člověk, který se chce pobavit tím, že do debaty vstoupí s nějakým radikálním a provokativním tvrzením a vyvolává silnou reakci. Alespoň tak to popisuje expert na sociální média Josef Šlerka.

Týden před příjezdem amerického konvoje někteří diskutéři na sociálních sítích namluvili, že jsou věrnými spojenci Jiřího Vyvadila, dělali si z něj legraci, kterou on nebyl schopen poznat.

„Začali zakládat falešný profil na Twitteru a na Facebooku. Docházelo k takovým situacím, že se Jiří Vyvadil hádal s Jiřím Vyvadilem na jeho vlastní diskuzní skupině, to byl trolling starého druhu,“ vysvětluje. A jak reagovat na trolly? „Staré dobré pravidlo – nekrmte trolla,“ radí.

Slovenský středoškolský učitel a aktivista Juraj Smatana sestavil seznam 42 českých a slovenských webů, které šíří ruskou propagandu, a Josef Šlerka se je přes sociální sítě pokusil zanalyzovat, přidal k nim ale i mainstreamová média.


Trolling je zlá zábava která nesleduje pozitivní cíl. Dnes se toto pojmenování používá v souvislosti s propagandou placených autorů na webu, kteří za peníze šíří specifický názor, který se ale nemusí nutně týkat politiky nebo ruské propagandy.

„Udělal se takový velký balík česko-slovenského mediálního světa, kde bylo zhruba 400 tisíc lidí, kteří alespoň jednou něco na facebookových stránkách olajkovali, a 20 % těchto lajků se uskutečnilo na webech Smatanova seznamu,“ popisuje.

Čtěte také

Ačkoliv tyto weby nemá tendenci označovat nutně za proruské, tak do značné míry reprezentují pozici, která je primárně nedůvěřivá vůči systému, který vládne – ať už v českém nebo slovenském prostředí. „Důvěřují konspiračním teoriím, je to pozice, která je nedůvěřivá vůči hlavnímu zpravodajství a vidí možnou naději, že dojde ke změně systému,“ nastiňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.