Někteří politici zneužívají tématu uprchlíků, upozorňuje Jiří Dienstbier

V Česku je přes 400 tisíc cizinců a s jejich integrací nemáme problém, připomíná Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu z ČSSD. Česko podle něj nemá problém navrhnout pomoc větší než jsou navrhované kvóty, podle nichž by se měli uprchlíci rozdělovat mezi jednotlivé členské země EU.

Jiří Dienstbier souhlasí, že povinné kvóty nejsou nejlepším řešením. „Nemůžete nutit lidi, aby zůstali někde, kde být nechtějí,“ domnívá se a připomíná, že Česko by mělo specifikovat, jak chce v budoucnosti pomáhat.

„Potenciál tu je. Česko nemá problém nabídnout větší pomoc než navrhované kvóty,“ upozorňuje a současně varuje před zneužíváním tématu uprchlíků. „Někteří politici mají obavy mluvit věcně a otevřeně. To je třeba změnit,“ zdůrazňuje.

Nemyslí si tedy, že by Česko mělo ustoupit od odmítnutí povinných kvót. Podle jeho slov bychom měli pomáhat dobrovolně a naši pozici v Evropské unii by usnadnila konkretizace nabídky. V opačném případě bychom se mohli dostat na vedlejší kolej. „To může ohrožovat prosazování našich zájmů i v jiných oblastech. Musíme nabídnout vlídnější tvář a jednat,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.