Německo nebo Rakousko jsou na tom s daty o veřejných zakázkách hůř než Česko, tvrdí Jiří Skuhrovec

Přes 20 tisíc pochybení při zadávání či zveřejňování veřejných zakázek odhalil speciální software ekonomického think-tanku EconLab. Jde o závažné prohřešky, nebo o marginální chyby úředníků? A nezahltil tento think-tank Úřad pro ochranu hospodářské soutěže?

„Většina chyb jsou různé překlepy, pak u zakázek nejsou uvedeny ceny, dodavatel nebo zakázka vůbec nejde dohledat podle evidenčního čísla,“ vyjmenovává Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab. Navíc soudí, že za většinou nesrovnalostí nestojí korupce. V zakázkách je však nepořádek a v něm se případná korupce mnohem lépe skryje.

Půl milionu chyb vyvolalo na 20 tisíc podnětů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tvrzení, že by snad EconLab svými podněty zahltil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, odmítá. „Drtivá většina podnětů je složitější. Ty naše se dají řešit jednoduchým vykopírováním rozhodnutí,“ tvrdí.

Připomíná také, že některé instituce se proti informacím spolku EconLab ohradily, mezi nimi třeba Správa železniční a dopravní cesty. „U některých údajů je to otázka právního názoru,“ domnívá se Jiří Skuhrovec s tím, že je třeba počkat na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Měli bychom nejlepší systém zveřejňování veřejných zakázek,“ tvrdí Jiří Skuhrovec a připomíná, že situaci komplikují lidé a software s problémy s použitelností nebo s častou chybovostí. Dodává také, že Německo či Rakousko jsou na tom s daty o veřejných zakázkách mnohem hůře než Česko. Ale třeba v Rusku je podle jeho slov „evidované každé lízátko nakoupené ze státních peněz“.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio