Nemocnice šetří a přijímají lékaře bez vstupních prohlídek, říká prezident Svazu pacientů

V klatovské nemocnici ordinoval maniodepresivní lékař, který podle některých rodičů jejich děti zbytečně bolestivě léčil. „Z tiskové konference vyznělo, že chybí údaj o tom, kam posílají nové zaměstnance na vstupní preventivní prohlídku,“ míní prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. V čem udělala nemocnice chybu? Nejenom na to odpovídal v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Klatovská nemocnice se podle něj spokojila s tím, že si vzala od dotyčného doktora čestné prohlášení, že je zdráv. „Ze zákona ale měli povinnost odeslat nastupujícího zaměstnance k určenému lékaři do zdravotního zařízení, které mají smluvně sjednáno,“ míní s tím, že z této prohlídky by jistě vyplynul závěr, že je nezpůsobilý pro výkon lékařské praxe.

Čtěte také

Podle něj každý slušný a poctivý zaměstnavatel má nestranně provádět vstupní prohlídky, aby se tím chránil a nepřijal toho, kdo není schopen vykonávat práci, a pak například musel platit odškodnění. „Nemocnice šetří peníze a neprovádí vstupní prohlídky. Z dostupných informací víme, že dochází k přijímání lékařů na čestné prohlášení,“ říká.

A ještě hůř co do bezpečnosti vůči pacientům jsou na tom podle něj ambulantní lékaři. „Zaměstnávají sami sebe a nikomu neprokazují, že podstupují zdravotní prohlídky,“ míní s tím, že se jedná o nedostatek v zákoně.

Čtěte také

Je zavedení registru zdravotnických pracovníků krokem správným směrem? A má mít lékař možnost vyřadit pacienta ze svého registru? I to jste se mohli dozvědět ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio