Není cesty zpět. Británie opouští Unii, ne Evropu, tvrdí europoslanec Zahradil

Británie vykročila z Evropské unie. Její velvyslanec předal Donaldu Tuskovi dopis, ve kterém britská premiérka Theresa Mayová oficiálně oznamuje záměr Unii opustit. Tím začala dvouletá lhůta na vyjednávání pravidel odchodu.

Je to poprvé, kdy silná, vlivná a ekonomicky úspěšná země opouští Unii. „Situace byla jednou dána výsledkem červnového referenda a žádný britský politik nemohl vážně uvažovat, že by se to pokusil obrátit,“ říká europoslanec Jan Zahradil.

Pro střední Evropu není podle Zahradila brexit dobrá zpráva. Evropská unie přichází podle jeho slov o výrazně transatlanticky orientovanou zemi, která stála na straně ekonomického liberalismu a odbourávání překážek, bariér a regulací.

Brexit ale může podle něj být budíčkem pro Evropskou unii, aby sama se sebou začla něco dělat. „Často jsme slýchali, že Velká Británie otálí s odchodem, že neví, co bude dělat, nemá jasně stanovenou strategii. V dopise je naopak stragie jasně popsána a vytyčena," říká Zahradil.


Není žádný důvod předstírat, že je dnešek šťastný den.Donald Tusk

Dopis premiérky Theresy Mayové volá po rychlém uzavření dohody o volném obchodu s Evropskou unií, části evropského práva, která Británie bude považovat za užitečné, bude transponovat do svého právního řádu a hovoří i o statutu a ochraně občanů Evropské unie, kteří žijí a pracují na území Velké Británie.

„Bylo by velmi naivní očekávat, že britská vláda v dopisu Evropské radě, který je veřejný, bude publikován a každý ho bude studovat, zveřejní strategické záměry nebo vyjednávací taktiku," uzavírá Jan Zahradil, europoslanec za ODS.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: Jan Moláček
Spustit audio