Neplatiči výživného by měli být státem přísně trestáni, míní Jan Bartošek z KDU-ČSL

Koaliční rada bilancuje první rok vlády – hnutí ANO nevyhovují některé body koaliční smlouvy a do pátku má předložit aktuální připomínky. Co na to říká místopředseda lidovců Jan Bartošek? „Má-li se měnit smlouva, tak pouze za dohody všech tří koaličních stran, v případě, že není shoda, tak platí ta původní,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

„Lidovci dodali své vyhodnocení koncem minulého roku, hnutí ANO řeklo, že potřebuje čas do pátku, my to respektujeme,“ říká s tím, že kdyby se měla koaliční smlouva doplnit, tak je to spíše otázka dodatku, než otevírat smlouvu jak celek.

Andreji Babišovi například vadí zákon o náhradním výživném pro děti, které by za neplatiče poskytl stát. „Je potřeba mluvit o roli státu směrem k těm, kdo neplatí výživné. Mnohem přísnější sankce, vymáhání, to je cesta,“ říká a zároveň podotýká, že ti, kteří neplní své povinnosti, by měli být trestáni, nikoliv ti, kteří na sebe převzali odpovědnost a úkol výchovy.

Čtěte také

A jak se dívá na případ paní Michalákové, které norské úřady odebraly syny a daly je do pěstounské péče? „Důležité je, aby nebyly poškozeny děti. V případě, že se lidi nemohou domoci svých práv, tak je naší povinností se tím zabývat,“ míní. Podle něj také rodině ani dětem nepřispívá velká medializace. „Kde leží pravda, to teprve hledáme,“ podotýká.

Jaká je komunikace v rámci koalice? A jaké jsou největší zkoušky koalice do budoucna? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio