Nezaznamenal jsem jakýkoli náznak agresivity mezi migranty, říká advokát, který pomáhal na ostrově Lesbos

Advokát David Netušil, který se cizineckému a uprchlickému právu věnuje od roku 2009, strávil první dva týdny v srpnu na řeckém ostrově Lesbos v hotspotu Moria, kde pomáhal uprchlíkům. Hotspot popisuje jako kus plochy v hornaté oblasti obehnaný ploty s žiletkovým drátem.

„Ti lidé jsou po příjezdu v detenci, v omezení osobní svobody 25 dnů – pokud u nich nevznikne nějaký problémy, že by byli podezřelí například z terorismu. Pokud dostanou po 25 dnech identifikační doklad, tak se mohou volně pohybovat mimo hotspot po ostrově, ale nesmějí z něj vycestovat,“ říká David Netušil.

Určité skupiny takzvaně zranitelných, mezi které patří těhotné ženy, samotné ženy s dětmi, zranění nebo oběti mučení mají podle Netušila možnost ubytování v klimatizovaných kontejnerech, úplné rodiny s dětmi v kontejnerech bez klimatizace. Samotní muži prý bydlí ve stanech, někdy i větší množství mužů najednou.

Během mého pobytu kolovaly zvěsti, že tam byl zachycen náborář Islámského státu. V rámci mého kontaktu s neziskovými organizacemi mi bylo řečeno, že takových případů se tam stalo víc, ale tito lidé byli ihned zjištěni a oznámeni.
David Netušil

Žádosti osob pocházejících ze Sýrie se vyřizují přednostně. Podle Davida Netušila je vzhledem k poměrně objektivním zprávám o situaci ve státech žadatelů o azyl takový postup opodstatněný.

David Netušil pomáhal lidem se slučováním rodin. „Přednostní právo mají tzv. blízcí příbuzní, což jsou manželé a rodiče a nezletilé nebo nezaopatřené děti. Vzdálenější příbuzní, jako sourozenci, strýcové a tety, tak u nich je ta možnost zachována, ale zároveň je tam možnost správního uvážení orgánů jednotlivých států – není taková jistota, že budou přemístěni za zbytkem rodiny,“ vysvětluje Netušil a dodává, že příbuzenský vztah je třeba prokázat.

autoři: Helena Šulcová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.