Nikoho nepreferujeme! Uniles podal nejlepší nabídku, namítá generální ředitel Lesů ČR

Lesy České republiky mají téměř deset měsíců nového ředitele – jak se během té doby společnost proměnila? A je podnik čistý a nezamořený korupcí? „Po nástupu do funkce jsem si stanovil úkol, abych obnovil důvěru veřejnosti v činnost podniku, přijali jsme protikorupční program, například zveřejňujeme smlouvy v hodnotě nad 300 tisíc korun,“ říká generální ředitel podniku Lesy České republiky Daniel Szórád.

Společnost Uniles, která patří do firmy Agrofert ministra financí Andreje Babiše, získala největší podíl ve vypsaných veřejných zakázkách. Nejde v tomto případě o střet zájmů?

„Byť je některá z firmem součástí nějaké vlastnické skupiny, tak to pro nás není nic, na základě čeho my bychom tuto firmu mohli diskriminovat, to znamená neumožnit ji přístup k soutěži o veřejnou zakázku,“ vysvětluje.

Připomíná také, že firma Uniles je na trhu více než 20 let, vždy dělala zakázky pro Lesy České republiky a má poměrně slušné renomé. „Z osmi zakázek společnosti Uniles bylo pět obhajovaných, už dříve je firma dělala a nezískala je nově,“ podotýká s tím, že Uniles neměl oproti jiným uchazečům zvýhodněnou pozici, podal nejlepší cenové nabídky a splnil kvalifikační předpoklady.

Čtěte také

„Je to medializovaná kauza, mně docela nepříjemná, protože je zneužíváno jméno podniku Lesy České republiky. Je smutné, když různí neinformovaní odborníci dostávají prostor se svými spekulativními komentáři, hovoří o klientelismu,“ upozorňuje a zároveň dodává, že k žádnému klientelismu nedošlo.

Dělají se kontroly, jak kvalitní dřevo soukromé firmy vytěží? Jsou Lesy ČR státní podnik, který uděluje zakázky férovým způsobem? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio