Norský systém zpochybňuji, jde o dobře promazané soukolí, míní Jitka Chalánková

„Pokud se jedná o odebrání českých dětí norskými úřady, tak mám k dispozici kompletní spis. Jsem přesvědčena o nevině rodičů, dosvědčují to i zprávy policie,“ říká poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09 o případu dětí Michalákových. Kde je v kauze zájem dítěte? A jednala norská sociální služba neoprávněně?

„Matka dětí má za sebou martyrium všech odvolacích soudů, znovu požádala o nové líčení v Norsku. Domnívám se, že by měla být velmi aktivní také česká vláda,“ říká. Podle ní Norové chtějí české děti adoptovat, nechtějí je vrátit do České republiky.

„Fakticky se jedná o únos českých občanů,“ vysvětluje s tím, že všechno ukazuje na zrůdnost odebírání dětí na základě vykonstruovaných důkazů. „Informace získáváme pouze prostřednictvím pěstounských rodičů. Vzhledem k tomu, jak bylo svědectví o údajném zneužívání podáváno, tak nevěřím v objektivitu těchto obvinění,“ podotýká.


Evropský soud pro lidská prává v posledních dvou až třech letech nevydává negativní rozsudky proti severským zemím

Jde o složitou záležitost, která se rozkrývá, a verdikty norský soudů nejsou podle ní nijak nosné. „Nejde o jedno pochybení, ale systémovou chybu, kdy celé soukolí je velmi dobře promazané. To, že se děti odeberou a dají se dobře placeným profesionálním pěstounům, je štědře financovaná činnost, na které se živí spousta advokátů a soudců,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jednala norská sociální služba neoprávněně? A Je potřeba měnit fungování pěstounské péče v České republice? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio