Novelu zákona o vodách předložíme do konce září upravenou. Nebude tam žádný důvod ke zdražení vody, říká ministr Richard Brabec

Ministr životního prostředí z hnutí ANO Richard Brabec minulý týden stáhl novelu zákona o vodách. Kritici říkají, že by se zdražila podzemní voda. Richard Brabec tvrdí, že to udělal proto, že po roce odborných debat na úrovni expertů ze všech oblastí se krátce před předložením novely na vládu objevily politické hlasy proti.

Podle ministra Brabce neměli kolegové ze sociální demokracie s novelou problém a najednou se objevily inzeráty ČSSD s premiérem Bohuslavem Sobotkou, u kterých bylo napsáno, že ČSSD je proti zdražení vody. „Bohužel zjišťuji, že tyto věci, které pravděpodobně některým kolegům připadají normální po těch 20 letech, které mnozí z nich strávili v politice, tak mně normální nepřipadají. – Tato překvápka komplikují život,“ kritizuje postup koaličních partnerů Brabec.


V rámci debaty, která se kolem novely zákona o vodě vyvinula, jsem vyzval k celonárodní debatě o vodě – o tom, jak vzniká cena vody, kdo z ní profituje, kolik z ní má stát, kolik z ní mají soukromé subjekty a kolik z těch desítek miliard korun, které občané zaplatí za vodu, se vrací zpět do infrastruktury. Obávám se, že ačkoli tato novela nebude obsahovat jakýkoli poplatek, tak bohužel dál bude zdražovat voda, nebude to ale rozhodně z důvodu navýšení poplatku za podzemní vodu. RICHARD BRABEC

Podle odborů by novela způsobila zdražení vody pro pětičlennou rodinu o 1700 korun ročně, což by nemuselo být sociálně únosné. Richard Brabec argumentuje tím, že některá čísla jsou „vycucaná z prstu“, odbory je jeho resortu nepředložily a při projednávání neměly k novele jedinou připomínku.

V dopadové studii ministerstva životního prostředí, která prošla i legislativní radou vlády, by zdražení podzemní vody znamenalo přibližně od roku 2018 průměrně zdražení o 18 korun na rok na obyvatele, pokud používá z poloviny podzemní a z poloviny povrchovou vodu. Pro domácnost využívající čistě podzemní vodu by zdražení znamenalo 36 korun na osobu a na rok.

„Chtěli bychom novelu předložit do konce září letošního roku upravenou. Chci se domluvit s koaličními kolegy, v jaké podobě to pro ně bude přijatelné, abychom se vyvarovali nepříjemného překvápka, aby to sněmovna mohla dostat na svou říjnovou schůzi. Zdůrazňuji: nebude tam žádný důvod k jakémukoli zdražení,“ říká ministr Brabec.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.