Noví pacienti sází na pokrok medicíny a kvalitní léčbu, říká vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce

Policie v minulých dnech informovala o prostitutce z Královéhradeckého kraje, která měla nechráněný sex s klienty, i když věděla, že je HIV pozitivní. Podle četnosti klientů může být nakažených mužů i několik stovek, k tomu přidejme možnou nákazu jejich partnerek. Berou lidé hrozbu AIDS vážně? Podle šetření CVVM má strach z nákazy 15 % lidí, zatímco 82 % obavy nepociťuje.

„Obavy z infekce HIV musejí mít pouze lidé, kteří se rizikově chovají. Domnívám se, že převážná většina populace se rizikově nechová a že tedy nepotřebuje mít reálný strach z nákazy. Ale ti, kteří nerespektují základní pravidla, by si to měli uvědomit,“ říká k tomu docent Ladislav Machala, vedoucí AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

Ladislav Machala radí, aby se muži zmínění v úvodu nechali co nejdříve testovat. „Reálné riziko přenosu HIV infekce z ženy na muže při jednom nechráněném pohlavním styku se pohybuje v řádu zlomku procenta. Je pravda, že u sexuálních pracovnic, u kterých je možné předpokládat nákazu třeba dalšími pohlavně přenosnými infekcemi, je to riziko vyšší, ale v jednotlivém konkrétním případě se to vždy musí ověřit testem.“

Machala se zabývá onemocněním AIDS už od roku 1985, kdy se objevilo. Upřesňuje, že AIDS není jen záležitostí mladých, ale že existují i diagnostikovaní pacienti v pokročilém věku – dokonce sedmdesátníci. Podle Ladislava Machaly většina nových pacientů sází na pokrok medicíny a kvalitní léčbu. „Lidé se tím uklidňují. Léčba se od počátku v roce 1987, kdy byl uveden do praxe první prostředek, posunula neuvěřitelným způsobem. Tehdy pacienti s diagnostikovaným AIDS bez léčby přežívali půl roku, s léčbou o rok déle.“


Lékaři v České republice evidují k letošnímu 30. červnu 2783 HIV pozitivních. Ve většině případů jsou to muži. U 484 lidí propuklo onemocnění AIDS.

Zlom přišel v polovině 90. letech s uvedením kombinované antiretrovirové terapie. „Dnes říkáme, že pokud je někdo včas diagnostikován s HIV infekcí, bude mít přístup k moderním vymoženostem medicíny a bude se zodpovědně léčit, tak má šanci dožít se sobě příslušné průměrné délky života,“ doplňuje Machala a uvádí, že vyvanutí strachu z AIDS může být i důsledkem toho, že mladá generace nezažila umírání vrstevníků na toto onemocnění. V blízké budoucnosti objev vakcíny na infekci HIV neočekává.

autoři: jap , jpr
Spustit audio