Obnovitelné zdroje? „Elektřinu si stále neumíme schovat na chvíli, kdy nefouká a nesvítí,“ namítá Dana Drábová

Váda do konce roku musí vyhlásit výběrové řízení na pozici předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Do funkce se opět hlásí Dana Drábová, která je v čele úřadu už 16 let. „Zvažovala jsem, zda není okamžik, kdy říci stačilo, na druhou stranu má člověk odcházet, když má relativně hotovo,“ vysvětluje.

Před sebou má dva významné úkoly, které ji vedou k setrvání v úřadu – v parlamentu se čeká na první čtení nového atomového zákona. „Jde o první moderní úpravu, která dává státu preciznější nástroje pro regulaci rizik jaderných technologií,“ říká s tím, že dnešní doba směřuje k tomu, že co není přesně popsáno, to neexistuje.

Další důležitým úkolem je udělit povolení k dalšímu provozu elektrárny Dukovany, která vstupuje do období takzvaného dlouhodobého provozu.

A čím si vysvětluje nedávnou odstávku v jaderné elektrárně Temelín? „Jaderné elektrárny jsou sice velmi specifické, ale přeci jenom továrny. A v každé továrně se přeci jenom něco pokazí,“ míní. Připomíná zároveň, že jaderné elektrárny jsou v Česku bezpečné, jinak by nebyly v provozu.

Čtěte také


Každá třetí žárovka v Česku svítí díky šesti jaderným blokům.

K výstavbě dalšího jednoho jaderného bloku by podle ní mělo dojít, pokud se nechceme pustit do závislosti na zdrojích, které lze postavit rychle, tedy plynové. „Třetina elektřiny v Česku je z jádra. Ani náhodou, přes všechna silácká prohlášení, nevíme, čím bychom tuto třetinu v první polovině tohoto století dokázali nahradit,“ míní.

Dana Drábová

Elektřinu si podle ní neumíme schovat na chvíli, kdy nefouká a nesvítí. „Až to budeme umět, budou obnovitelné zdroje jinde a budeme se znova bavit, jestli jádro ano, nebo ne,“ vysvětluje. Zatím jsou podle ní tři možnosti – ušetřit, dovézt, nebo nedostatek elektřiny pokrýt jádrem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio