Olympiáda v České republice? Byl bych rád, ale optimista nejsem, říká šéf Českého atletického svazu Libor Varhaník

Mobilní studio Radiožurnálu vysílalo z olympijského parku na Lipně, ale místo diváku provázely rozhovor Jana Pokorného se šéfem Českého atletického svazu Liborem Varhaníkem jen dešťové kapky a také zvuky bubnů z probíhajícího zahájení.

Za pár hodin budou zahájeny i 31. letní olympijské hry v brazilském Riu de Janeiru. Libor Varhaník se tam chystá až příští týden ve středu, tedy den před zahájením atletických soutěží. Jaké pocity má v souvislosti s olympiádou v Riu?

„Jsou těžko definovatelné, protože je to první olympiáda na jihoamerickém kontinentu a to sebou nese určitá nová fakta, ale pořád je to olympiáda. Jsem v očekávání toho, jak to zvládnou, ale jakmile začnou soutěže, tak se na všechno zapomene, už se pojede jen sport a myslím, že to bude krásný.“

Atmosféru olympiády formuje i dopingový skandál ruských sportovců. Varhaník věří, že se tím světová atletika odrazí ode dna a je rád, že s novým vedením atletiky přichází i změny. Zároveň je smutný z toho, že ještě pár hodin před zahájením her někteří ruští sportovci nevědí, jestli budou smět soutěžit. „Sport je primárně o tom, aby lidi spojoval, aby je dával dohromady a aby vyhrávali ti nejlepší, a ne aby lidi rozděloval,“ říká Libor Varhaník a dodává, že nemá rád princip kolektivní viny.


Podle Libora Varhaníky mají z českých atletů medailové ambice Jan Kudlička, Adam Sebastian Helcelet, Pavel Maslák, Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková, nebo třeba Jakub Vadlejch.

Nevytrácí se postupně v souvislosti s různými problémy olympijská myšlenka? „Olympijská myšlenka je nesmírně důležitá, protože všichni, kteří začnou dělat sport, především děti, tak to nedělají proto, aby vydělávaly peníze. Sport učí nejen základní pohybové aktivity a dovednosti, ale i soutěživost, fair play a spoustu dalších věcí, které jsou pro život potřeba,“ věří Libor Varhaník.

Asi před deseti lety rezonovala myšlenka uspořádat v České republice olympijské hry. Varhaník vzpomíná, že už tenkrát se na to díval s hořkým úsměvem, protože z vlastních zkušeností ví, co znamená dát rozpočtově do pohybu velkou sportovní akci. Podle jeho názoru by olympiádu Česká republika ufinancovala těžko a dodává, že by byl rád, kdyby tu mohla být, ale optimista v této otázce nikdy nebyl.

autoři: jap , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.