Otevření dálnice D8 nic nehrozí, bezpečnost je zajištěna, slibuje ministr dopravy Dan Ťok

Od 18. prosince budou moci řidiči využívat dálnici D8. Alespoň to říká ministr dopravy Dan Ťok z hnutí ANO, podle kterého otevření dálnice nic nehrozí, bezpečnost je zajištěna. „Pokud by byly nějaké pochybnosti, tak určitě nepustíme řidiče do žádného rizika,“ podotýká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Chtěl bych garantovat, že celé území monitorujeme a budeme monitorovat, na jakékoliv změny, které by mohly vést k ohrožení, budeme reagovat,“ připomíná s tím, že bezpečnost řidičů je pro něj největší prioritou.

V případě, kdy by se potvrdilo, že dochází k nebezpečným posuvům, tak podle něj nebude nutné dálnici uzavřít. „Budeme dostávat velmi rychlé informace o tom, že se někde něco děje, a můžeme dělat akce, které by odvrátily tento stav,“ ubezpečuje.

Počítají také s tím, že budou okolí dálnice nejen monitorovat, ale i odvodňovat, a s náklady na taková opatření se v rezervách počítá. „Děláme standardní stavební proces, ke kterému dochází na většině dálnic,“ dodává.


Pro mne není tragédie, když by se ten termín nestihnul, protože by se stihnul nějaký další. Tady jde o to, abychom jezdili po bezpečné dálnici a neohrozili řidiče. To je alfa omega. DAN ŤOK

Premiér Bohuslav Sobotka dnes připustil, že kdyby Dana Ťoka mohl vyměnit, tak by to udělal – měl by prý odvádět lepší práci. S tím ale šéf resortu dopravy nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že na ministerstvu dopravy po všech změnách ministrů se úřad dostal do nějaké stabilní práce. Bylo by potřeba pár měsíců před volbami situaci už nijak nejitřit,“ namítá.

Potvrzuje také, že body, o kterých mluvil Bohuslav Sobotka jako o prioritních, ministerstvo plní. „Nevidím žádný problém, pan premiér mne pozval na jednání a byl jsem rád, že jsme měli možnost si to prodebatovat. Poslali jsme mu podklady, které v podstatě nerozporoval,“ uzavírá.

Ztratilo hnutí ANO koaličního partnera pro podporu EET? Bude dálnice D8 bezpečná? A kdo může za zvlnění dálnice D48 v Ostravě? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Dan Ťok
autoři: kko , prh
Spustit audio