Pád rublu a sankce můžou zkomplikovat splácení dluhů, varuje Jan Procházka z EGAPu

Dnes zasedla skupina, která monitoruje dopad sankcí mezi Ruskem a Evropskou unií. „Jednali jsme o zemědělství, které je nejvíce medializované, ale také o energetice a finančním sektoru,“ popisuje generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka.

„Sankcí z obou stran není málo,“ přiznal v přenosovém vozu Jan Procházka moderátorovi Janu Pokornému. „Každý den máme nové a nové informace z Ruska, které můžou celou situaci posunout,“ přibližuje.

A sankce se dotknou také portfolia EGAPu. „Když se podíváme na stávající portfolio, 60 miliard se vyveze do Ruska, to je třetina,“ zdůrazňuje. Sankce nejsou jediným problémem. „Vypadnou nové obchodní případy a ruská ekonomika chřadne. Právě ekonomické zpomalení země bude velkým problémem,“ uznává.

Za další velký problém považuje pokles kurzu rublu. „To může komplikovat splácení dluhů. „Ochota ruských dlužníků ke splácení se může snižovat,“ domnívá se Jan Procházka.

Jaké má EGAP zkušenosti s ruským soudním systémem? Chystá se pojišťovat vývoz zboží na Ukrajinu? Které země se stanou pro české exportéry novými teritorii? A kdy se EGAP stane institucí nezávislou na dotacích od státu? Ptal se moderátor Jan Pokorný po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , šše
Spustit audio