Pavel Bělobrádek: Nemyslím, že náš národ je víc xenofobní než jiný. „Výhodou“ je, že k nám nikdo nechce

Uprchlická krize nekončí, ale Česko není pro migranty cílovou destinací. Přesto bychom se uprchlickou krizí měli zabývat a například změnit legislativu, která nebyla připravena na takové množství lidí mířících do Evropy – to ve zkratce tvrdí vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Kardinál Dominik Duka ve svém blogu tvrdí, že „prvním krokem je poskytnutí financí pro křesťany v zajateckých táborech, druhým je příprava na ubytování uprchlíků“. „Z mezinárodního práva není vyloučen nikdo, ale pokud někdo nabídne pomoc, je logické, že řekne, koho chce,“ říká k tomu Pavel Bělobrádek, který jakoukoliv pomoc vítá.

Orgány cizinecké policie pak podle jeho slov mají za úkol rozpoznat ty, kteří skutečně utíkají před válkou a nebezpečím. Současně připomíná, že mezinárodní i národní právo bylo připraveno na stovky migrantů, ne na tisíce a miliony.

„Diskutujeme, do jaké míry je potřeba toto právo aktualizovat nebo měnit. Nikdo nepočítal s tím, že se dají do pohybu miliony lidí a že budou směřovat do Německa,“ vysvětluje.

Čtěte také


V roce 2001 tu bylo 18 tisíc běženců především z bývalé Jugoslávie, mezi nimi také velké množství muslimů. A nevyvolávalo to napětí ve společnosti. Doba se mění, máme tu Islámský stát. Je pochopitelné, že lidé mají strach a někdy podléhají emocím. Je třeba se vymezit vůči krajním polohám, které nabádají k likvidaci všech uprchlíků.

Jak Pavel Bělobrádek připomíná, rázný návrh, který celý problém vyřeší, neexistuje. A pokud někdo podobná řešení slibuje, je populista. „Kromě ekonomických migrantů se vydali na pochod lidé, kteří se chtějí zachránit před vlastní likvidací,“ připomíná. A k nim se můžou přidávat další, kteří budou odcházet ze svých zemí kvůli hladu, nedostatku vody nebo sociálním bouřím. „Potřebujeme vědět, jak situaci řešit, protože vytloukat klín klínem, to není řešení,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: jap
Spustit audio