Pavel Bělobrádek o registru smluv: Pokusíme se u senátorů vyjednat, aby se norma vrátila do sněmovny

Návrh novely zákona o registru smluv prošla dílnou poslanců, která vyňala z působnosti registru státem či obcemi kontrolované firmy. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v té souvislosti upozorňuje, že lidovci pro diskutované pozměňovací návrhy, které vyňaly subjekty z povinnosti, nehlasovali.

Pozměňovací návrhy by nemohly být bez návrhu novely zákona, s tím ale přišli právě lidovci, respektive tři poslanci KDU-ČSL. „Šlo o Budvar, a to jsme od začátku říkali, a na tom byl i souhlas,“ říká.

Připouští také, že se později načetly další pozměňovací návrhy, ty ale podle něj z drtivé většiny lidovci nepodpořili. „Svůj názor jsme dopředu deklarovali a splnili, vykosťovací návrhy jsme, kromě jednoho či dvou poslanců, nepodpořili, všichni ostatní hlasovali proti těmto změnám,“ dodává.

Připomíná zároveň, že jasně deklarovali, že jim jde o Budvar. „Máme jasné indicie od Budvaru, že je to pro ně velký problém, co se týká jeho konkurenceschopnosti, navíc je tady stanovisko ÚHOS, podle kterého je to problém rovného přístupu na trhu,“ vysvětluje.


Ještě jsme neoznámili, že budeme se Starosty a nezávislými v koalici, pouze jsme odhlasovali, že o této variantě budeme diskutovat. Tato věc není uzavřená, rozhodně se nejedná o to, že bychom už byli domluvení. PAVEL BĚLOBRÁDEK

Proč ale Budvar nemohl strategické informace, které by mohly uškodit v konkurenčním boji, začerňovat tak, jak zákon umožňoval? „Co se týká Budvaru, tak tam jsou indicie, že i po začerňování stejně mohou poznat konkurenti, jakým způsobem přemýšlíte, co nakupujete, a z toho mohou odvodit obchodní strategii,“ namítá s tím, že způsobovat národnímu podniku finanční ztrátu je nezodpovědné.

Potvrzuje také, že se lidovci pokusí změnu zvrátit v Senátu. „Budeme se senátory jednat, a pokusíme se vyjednat takovou podporu, aby se ještě tato norma, tak jak byla schválena, vrátila zpátky do sněmovny,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio