Pavel Bělobrádek: Vláda o reformě policie nehlasovala. Zodpovědnost má policejní prezident, náměstek Laube a ministr vnitra

Jak se lidovci staví k reorganizaci policie? Porušila ČSSD koaliční smlouvu? Překročilo hnutí ANO meze vzájemné slušnosti uvnitř koalice? Přežije vláda Bohuslava Sobotky zatím nejdramatičtější koaliční krizi? Na to se zeptá Karolína Koubová vicepremiéra pro vědu a výzkum, předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Vicepremiér pro vědu a výzkum a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek prý vyzval ministra vnitra, aby s podpisem reorganizace policie počkal. „Já jsem ho vyzval, aby to zvážil. Jsem přesvědčen, že to zvážil, a zvážil to velmi dobře, a podepsal, tak jak je jeho zákonné právo,“ říká vicepremiér Bělobrádek.

Podle něho je chyba v tom, že vůbec vznikla takováto situace tím, že reorganizace nebyla projednána se státními zástupci a zřejmě ani s policisty. „To, co je nejdůležitějšího, o co by nám mělo jít, aby skutečně ta reorganizace nepřinesla zásah do živých kauz a aby policisté mohli dělat svoji práci, tak jako doposud.“

„Nezbývá, než se zaměřit na to, aby policejní prezidium i náměstek Laube, popřípadě sám pan ministr vnitra, splnili to, co zaznělo na Bezpečnostní radě státu. To znamená, aby ten odklad, který policie udělala s účinností této reorganizace, využila k velmi intenzivní debatě se státními zástupci, aby odstranili všechny jejich obavy a všechna rizika, která se ukazují, že mohou být,“ říká Pavel Bělobrádek a dodává, že si není jist, že je reorganizace dobře připravena.

Porušování koaliční smlouvy

Pavel Bělobrádek nechce být soudcem mezi právními názory hnutí ANO a ČSSD v tom, jestli ČSSD porušila koaliční smlouvu. „Koaliční smlouva byla mnohokrát porušena ze strany hnutí ANO, to je také potřeba si říct. Za druhé: nikdy nemůže být koaliční smlouva nad rámec zákona nebo nad rámec ústavy, takže je to spíš určitá deklarace, že se na těch věcech chceme dohodnout.“


Reorganizaci připravila nezávislá policie, to je věc policie. To, že ji spolupodepisuje ministr vnitra, je jeho zákonná povinnost, takže i ta zodpovědnost je na nich. Vláda o tom nerozhodovala, vláda o tom nehlasovala, vláda to nepřipomínkovala, to znamená, že ta zodpovědnost je primárně na policejním prezidentovi, samozřejmě na náměstkovi Laubem a také na ministru vnitra. PAVEL BĚLOBRÁDEK

K čemu tedy koaliční smlouva je, když byla mnohokrát porušena? „Myslím, že to vypovídá o tom, že ta primární záležitost, o které jsem mluvil, to znamená vůle spolu spolupracovat, vůle jít společným směrem, se postupně jaksi rozpadla a tohle je už jenom vyvrcholení,“ odpovídá Bělobrádek, ale dodává, že i přes to je přesvědčen, že má cenu společně pokračovat ve vládě. Myslí si ale, že když nebude spolupráce fungovat lidsky, tak těžko může fungovat politicky.

Varianta menšinové vlády

Vicepremiér Bělobrádek soudí, že pozice KDU-ČSL je taková, že se jeho strana snaží situaci spíše zklidňovat a předpokládá, že lidé ocení, že se nepouští do půtek a snaží se vrátit debatu do věcné roviny. Podle reakcí voličů je vidět, že to oceňují, a Bělobrádek doufá, že se to projeví i v krajských volbách.

Bylo by pro KDU-ČSL variantou dovládnout v menšinové vládě s ČSSD? „Menšinová vláda je vždycky menšinová a v tom je vždycky daleko větší problém, protože jste závislí na hlasech opozice. – Jsem přesvědčen, že naší povinností je snažit se najít řešení, které umožní další fungování většinové koalice, protože je to určitý signál vně České republiky. Je to signál o tom, že Česká republika je stabilní demokracií,“ říká Pavel Bělobrádek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio