Pavel Blažek: Dopady amnestie sleduji stejně jako veřejnost

I dnes postupně vycházejí najevo další a další důsledky dílčí amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem. Vedle propuštění zhruba 7500 vězňů, nebude rozhodnuto zda jsou na vině například bývalý šéf NKÚ Dohnal, konkurzní soudce Berka, manažeři HSystemu nebo domnělý pachatele pokusu okrást stát o miliardy skrze podnik ČEPRO. Najevo také vyšlo, že amnestie byla připravována v kruhu tří lidí, že o ní vláda nevěděla před jejím vyhlášením a že s ní zpětně nesouhlasí TOP 09 a nehodlá za ni nést odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu. Dnes je mým hostem ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Pavel Blažek, dobré odpoledne.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane ministře, co jste řekl na to, když jste před svátky poprvé viděl text té prezidentské amnestie?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Víte, já od začátku říkám, že to je výlučná pravomoc prezidenta republiky, já pouze jsem ten text zkoumal, protože jiná možnost nebyla, v zásadě z formálně právních důvodů jestli je v pořádku a možnost ověřovat si nějaká čísla a dopady na konkrétní případy, to znamená třeba stáří těch 8 let, jsem absolutně neměla a v zásadě já sám v také v hlavě nenosím a i média si postupně všímají těch různých případů, kterých se to dotkne. Protože já ten přehled v hlavě toho co již skončeno bylo, z těch věcí co již začaly před 10 lety, a nebylo, vůbec nemám samozřejmě, jo. Čili ty dopady sleduju teď úplně stejně, jako česká veřejnost. Ale rád bych k tomu řekl, že u každé amnestie dochází přesně k těmto případům, kdy jsou vždy jednotlivé případy, když řeknu konkrétní číslo, tak například doktorka Bradáčová zveřejnila, že se to týká 13 případů na Vrchním státním zastupitelství v Praze, o kterých ví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mluvila konkrétně o velkých hospodářských kauzách.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Mluvila o velkých hospodářských kauzách, já jsem s ní o tom také hovořil. Pokud, teď řeknu dobré číslo, týká se to zhruba 9 kauz na Moravě, to znamená z Vrchního státního zastupitelství, to znamená celkových nějakých 22 případů ze stovek a tisíců případů. A rád bych k tomu ještě řekl...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon pane ministře, jenom, ne já se musím dozeptat pane ministře. To je dobrá zpráva, teď co jste říkal, nebo to je špatná zpráva?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
To je dobrá zpráva, ale to je fakt, který se týká naprosto každé amnestie a tyto jednotlivé případy nejsou nikdy dobrá zpráva a dokonce bych řekl, že část veřejnosti každou amnestii vnímá jako špatnou zprávu. Ale amnestie se uděluje u nás desítky, snad stovky let, dnes už můžu říci, od RakouskoUherské monarchie a v podstatě plní určitý účel, který plní tato amnestie. A dovolte mi ještě se jenom vrátit k tomu předchozímu. Je potřeba si říct, že to neznamená, že v těch 13 případech, které jmenovala doktorka Bradáčová je dnes například, je dnes již 100% zřejmé, že budou zastaveny. Tak to není. Ona vytipovala 13 případů, pokud vím, tak protikorupční policie jeden jediný. To znamená, že ta čísla nejsou tak dramatická. A teď se bude rozhodovat, co všechno pod tu amnestii spadá a co pod ni nespadá, kterého případu se dotkne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozhodovat budou soudy?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Soudy a někdy státní zástupci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, ještě nemáte ani odhad toho, kolika těch velkých kauz. Protože bavíme se zejména o těch velkých kauzách, minimálně v tuto chvíli, hospodářských, případně korupčních.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Já si myslím, že ho mám. Pokud mám "hlášení" z Vrchního státního zastupitelství v Praze i v Olomouci, tak je to dohromady 22 těch takzvaných velkých případů a tam musíme rozlišovat, když jste chtěl slyšet případ, příklad nějaký. Je to typicky ten příklad pana soudce Berky, který mě mimochodem trápí nejvíce. Ale tam to nevypadá, nebo zatím to spíše vypadá, že ta amnestie se na něho vztahovat v některé trestné činnosti nebude, protože kdyby se na něho vztahovala, tak dojde k situaci, kterou považuji i já za neuvěřitelný důsledek té amnestie, že by se vlastně do taláru a celkem i já jako ministr spravedlnosti, bych s tím nemohl mnoho dělat. Současně ale třeba v tomto jeho případu, jak se tomu tehdy říkalo možné klan nebo gang mediálně, jsou i jiné osoby, kterých se to pravděpodobně týká. Ale když doktorka Bradáčová říká 13 případů, nemusí to znamenat vždy 13 osob. Může to být méně osob nebo více osob, ale opravdu se o tom bude teprve rozhodovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Na druhou stranu, amnestie dopadá také na lidi, kteří již byli odsouzeni, kteří již například nastoupili výkon trestu a tak dále. Abych byl konkrétní, pane ministře spravedlnosti, díky amnestii jsou či budou čistí třeba lidé z vedení rozpuštěné Dělnické strany, nebo třeba bývalý náměstek zlínské primátorky Martin Janečka, ten byl odsouzen za korupci. Nebo lidé odsouzení za vytunelování fondu Trend a Mercia. Proto jsem se ptal na to, co jste říkal tomu, když jste tu amnestii viděl. Tak teď zpětně, když toto vidíte, jste rád, že byla takto vyhlášena?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Víte, u úředních rozhodnutí dávat citová slůvka typu "rád", je velmi složité. Já obecně tu amnestii vítám, počítám s tím, že budou jednotlivé případy, o kterých se povede diskuze, ale vraťme se taky na prvopočátek. U některých těch případů dnes vidíme, že soudy dávaly velmi nízké tresty, a proto se taky na ně ta amnestie vztahuje. Ono je taky potřeba bavit se o tom, proč v určitých dobách za některou trestnou činnost padaly tak nízké tresty, nebo do konce tresty podmíněné. Typicky je to ten případ, doufám že řeknu dobře to jméno, pana Trpišovského. Jo, kdy jsem dodnes jako divák televize, který nepochopil, jak to že dostal podmíněný trest. Tak potom se na něho vztahuje amnestie. Ale když čtete text té amnestie a podíváte se třeba na první reakce politiků, poté co ji přečetli, také neviděli ty důsledky takovéto, protože nemáme každý z nás v hlavě, kde všude tresty za určitou činnost dávaly soudy tak nízké, že se na ně ta amnestie vztahuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu pane ministře spravedlnosti rozumím, na druhou stranu vy sám jste říkal, že už před svátky jste viděl text, řekněme ten klíč, podle kterého se budou amnestovat lidé. A nebylo vhodné, já nevím, domluvit se s panem prezidentem a jeho lidmi, nebo prostě říct, dobře dejte nám několik dní, lidé na ministerstvu spravedlnosti na tom zapracují a zjistí, koho všeho se to bude týkat, jestli čirou náhodou do něčeho nešlápneme.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Já bych tu zjišťovací fázi udělal hrozně rád, kdybyste měli dvě podmínky, za prvé čas a možnost. Toho času mnoho nezbývalo a druhá věc je ta, že v momentě, kdy toto pátrání...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane ministře, počkejte, počkejte. Čistě technicky, vy jste tu amnestii, ten její text, viděl před svátky. Médiím a myslím si, že nemají o moc větší aparát, než máte k dispozici vy, trvalo asi 5 hodin zjistit ty nejokatější případy, kterých se to týká, tak mi neříkejte, že jste neměli čas.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Víte, já to nehodnotím podle nejokatějších případ, které jsou vidět, jo. To je věc, což je práce médií a vykonávají ji dobře a správně. Ale já jsem to musel vidět podle sazeb, kterých se to týkalo. A já jsem prostě viděl, že se to netýká násilné trestné činnosti, ani omylem, ani sexuálně násilné trestné činnosti a opravdu těch nejpodstatnějších zločinů, které existují. Musím také říct, že i pokud jde o to zastavení, tak u nás nejvyšší trestní sazba je 30 let, pokud nepočítám doživotí. Pan prezident dal sazbu 10 let, což je pouze v třetině těch takzvaných nejtěžších trestných činů. Ale já bych opravdu, kdybych protestoval, tak by to bylo tehdy, pokud by se to týkalo násilné trestné činnosti a ta v ní není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A to znamená, že vám nevadí, řekněme ty jednotlivosti, které jsem já jmenoval a které se bezesporu i další objeví a mezi ně lze potom počítat i těch 22 kauz, u kterých nebude zjištěno, kdo byl viník, protože budou s největší pravděpodobností zastaveny, to znamená, že nebude zjištěno, jestli někdo něco vytuneloval, ukradl a tak dále, nebo chtěl ukrást. Tak to pro vás je, řekněme tříska při kácení lesa?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Neřekl bych tříska při kácení lesa, ale v podstatě účel té amnestie je v zásadě takový, aby určité osoby, které nebyly odsouzeny k vysokým trestům dostaly z ničeho nic, proto ta amnestie existuje, to znamená nečekaně a jiným zásahem nežli soudní mašinérií, možnost se vrátit do normálního života. Samozřejmě že mně vadí, když se objevují určité případy, které mě velmi mrzí, že té amnestii podléhají také, ale znovu říkám, je to i proto, že soudy dost pravděpodobně v některých věcech, které se nelíbí veřejnosti, dávaly nízké tresty. A nebo docházelo možná k tomu, že někdy v minulosti, ta doba je docela dlouhá, byly nízké trestní sazby za tu či onu trestnou činnost a toto je důsledek. Ale po prvním přečtení té amnestie vás prostě ty konkrétní případy takto, řekl bych...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ale, pane ministře, to mi říkáte, už potřetí, já tomu rozumím, že to nemůžete nosit všechno.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Vždyť je to pravda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu, že to nemůžete nosit všechno v hlavě. Na druhou stranu, například současný advokát, bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska, k tomu jakým způsobem je nastavena amnestie říká: "pan prezident udělil amnestii lidem, kteří dostali podmíněný trest, byť nepřevyšující rok, a tím osvobodil v 95% recidivisty", on ze své zkušenosti dovozuje, že takové tresty u českých soudů, dostávají zejména recidivisté. Co na to říkáte?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Já si myslím, že to je absurdní tvrzení, které není úplně správné a budeteli chtít, tak vám pošlu konkrétní čísla, která teď nemám k dispozici, ale nemyslím si, že je to pouze o recidivistech a jestli je to o recidivistech, tak ti dostávali vyšší tresty. A je to recidiva, tomu čemu my říkáme bagatelní trestná činnost, ale určitě ne nějaká závažnější, o tom to totiž je. Jo, tam jde o ten charakter těch činů, to posuzujete podle toho jaká sazba se na ně vztahuje a jakým způsobem byli odsouzení ti pachatelé soudy. Jiné měřítko je velmi těžké a je velmi těžké to tímto měřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy říkáte, že se to vztahuje na bagatelní trestné činy, ale já jsem vám citoval například náměstka zlínské primátorky Martina Janečky, který se vejde do toho, řekněme klíče nastaveného amnestií, a ten byl odsouzen za korupci. Co je na tom za bagatelní trestný čin?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Ale pokud jde o výšku sazby, tak ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pardon, jste ještě pořád ministrem protikorupční vlády?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No dobře, ale tady se vytáhl jeden případ. Jestliže by to nebyl bagatelní čin za korupci, tak by dostal více. To se ptejte u těch soudů, že dostal možná málo. Protože jsou jiné korupční věci, typicky řeknu pan Pekárek, jo nevím samozřejmě jak dopadne kauza pana poslance Ratha, ale vzpomeneme si společně na spoustu jiných korupčních případů, kdy ty sazby byly nepochybně větší. Saša Novák, nebo Alexandr Novák například, jo, také dostal 4 roky. Tady prostě soud dal 2 roky, tak se tam prostě tento pán vešel, ale u jiných případů za korupci zatím jsem neslyšel. Ano, je to jeden z těch 7500, je tam i tenhle korupční čin.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, ministr spravedlnosti Pavel Blažek je dnes mým hostem. Víte pane ministře, kdo připravil ten klíč, který byl při amnestii použit? To co je nakonec napsáno jaksi v té zprávě podepsané panem prezidentem, která cituje, v jakých ohledech bude amnestie použita?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Nevím. Já si myslím, že tuto otázku je potřeba klást panu prezidentu republiky. Já jsem zaznamenal v médiích výroky, myslím že pana Jakla, ten říkal, že na tom pracovaly tři osoby. Ale které tři osoby jsou míněny, je potřeba ptát se tam.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vás to nezajímalo?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
A tak podívejte, to je kdo to připravoval. Jestli to připravovalo právní oddělení na Pražském hradě nebo někdo jiný, to není věc, kterou bych se měl já jakýmkoliv způsobem zabývat. Takže já jsem nějak, o tomto jsem nepřemýšlel, ani k tomu nebyl důvod. Protože máte spoustu úředních záležitostí, které chodí z jednoho ministerstva na druhé a zajímáte se o výsledek, ne o to, kdo to psal.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte pane ministře spravedlnosti, ale vám se teď, promiňte mi ten, řekněme lidový termín, ulehčí o kolik, o čtvrtinu vězňů.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To jinými slovy znamená, že to není úplně rutinní záležitost, která by se vám opakovala každý rok ve vaší funkci. Tak proto jsem se ptal na to, jestli vás nezajímalo, kdo vymyslel, že to právě takto bude nastaveno.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Já jsem to bral, že pan prezident má určitě nějaké právníky, kteří to připravovali. Jo, ale prostě...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vy sám osobně jako Pavel Blažek jste spokojen, že byla vyhlášena takto velká amnestie a nevíme kdo ji nastavil?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No pan prezident, to je přece jednoduché. To rozhodnutí, bavíteli se o rozsahu té amnestie, tak je to rozhodnutí pana prezidenta republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
V rozhovoru pro Mladou frontu DNES Václav Klaus, to je jeden z mála, nebo jedna z mála reakcí, kterou on přímo na amnestii poskytl novinářům, říká Václav Klaus: "trváli soudní řízení 8 a více let, nelze už mluvit o spravedlnosti". S tím souhlasíte?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
V obecné rovině ano. Víte, 8 let je opravdu hodně dlouho a samozřejmě to platí o 99% případů. Uznávám, že některý případy, kde jsou tisíce poškozených a soudy je podle stávajícího trestního řádu, který je špatný, to už jsem avizoval před nějakým půl rokem, že je potřeba ho zjednodušit a změnit, tak to samozřejmě velmi dlouhá doba je a v mnoha případech bychom našli úplně nesmyslné procesní záležitosti, kterými se soudy zabývaly, místo aby rozsuzovaly tu trestnou činnost a rozhodovaly o vině a trestu. Je to dlouhá doba. A konec konců i podle stanoviska Rady Evropy 6 let je dlouhá doba, natož 8.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když včera byla hostem ve večerním vysílání Radiožurnálu bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová, říkala že sám Ústavní soud rozhodoval o zrušených řízeních až v případech, kdy se táhlo přes 10 let a dodala, že vůbec netuší, kde prezident vzal onen argument 6 let jako limitu prosazovaného mezi evropskými institucemi, který jste použil i vy pane ministře spravedlnosti.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No teď jsem použil judikát mezinárodního, Evropského soudu pro lidská práva, což...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak Rady Evropy nebo...?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Rady Evropy, což není orgán Evropské unie, ale Rady Evropy. Ale my jsme příslušné smlouvy o tom, že budeme vázáni těmi rozhodnutími, přijali. Takže ten judikát existuje. Ale on neříká, že je potřeba zastavovat, jo, to já jsem nikdy neřekl. On říká, že je potřeba, pokud to řízení trvá víc jak 6 let, uvažovat o tom, že by se udělovaly nižší tresty a možná je potřeba uvažovat ze strany státu o finanční kompenzaci pro ty stíhané. To znamená, že ta věta, to je ale do blázince, jo. To znamená, že stát stíhá dál, víc jak těch 6 let třeba...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pořád ještě jsme ve studiu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Ne, to je v pořádku. Ale ten blázinec, já zůstanu u toho termínu. A pak vlastně dochází k tomu, že vy stíháte někoho déle jak 6 let, ale současně už víte, že ho musíte odskvrnit za to, že stíháte déle než 6 let. Jo, čili ta doba šestiletá existuje při tom rozhodování orgánu Rady Evropy, pan prezident...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Víte pane ministře, promiňte, ale vy to interpretujete jako tak, že onen soud, který jste citoval při Radě Evropy funguje tak, že jakmile něco přesáhne 6 let, tak je to automaticky buď zastaveno a nebo je povinnost nějakým způsobem dávat nižší tresty, ale tak to přece není.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Ale ukládá účastníkům těchto dohod, to znamená členům Rady Evropy nebo členským státům, aby při těchto případech chápaly, že už nejde o spravedlivý proces v tom pravém slova smyslu, a uvažovaly o tom, že po tak dlouhé době, kdy vlastně stát stíhá nějakou konkrétní fyzickou osobu, uvažoval o kompenzaci danou buďto a nebo obojí dohromady nějakou finanční částkou a nebo uvažováním o co možná nejnižším trestu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom abych tomu úplně správně rozuměl. Soud pro lidská práva vůbec nezohledňuje to, jestli to, jestli někdo soud obstruuje a soudní řízení, jestli se někdo hází marod, jestli někdo zdržuje a tak dále, teď myslím na straně obžalovaných?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Ne, protože to jestli stát připustí, že ta možnost je nebo není, je věcí toho státu. Ale prostě 6 let na to, aby se vedlo trestní řízení proti konkrétní osobě, je podle názoru tohoto soudu dlouho. Ale nic víc, nic míň.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, zhruba podobně dlouho nebo spíše ještě déle bylo vedeno a s největší pravděpodobností bude ukončeno řízení, které se týká HSystemu. To je ta známá kauza, kdy lidé platili více než milion za svůj dům a nikdy nic, žádnou stavbu téměř neviděli. Podle advokátky těchto poškozených Hany Marvanové důsledkem amnestie bude, že už se nikdy nedoberou svých peněz zpátky. Co jim na to řeknete?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Podívejte se, tam jde o to, já ten případ neznám natolik, abych věděl, že obvinění ještě vůbec mají nějaký majetek, který si ti poškození mohou vzít. To je první věc a významná, ta ekonomická stránka. Druhá věc je ta, že pokud se přihlásili jako poškozeni do trestního řízení, tak tím pozastavili lhůty promlčecí podle Občanského zákoníku. To znamená, že nezanikají jim práva, já v tuto chvilku ale neznám vůbec doby, kdy ta škoda vznikla, kdy bylo zahájeno trestní stíhání, kdy se oni připojili. A popisovat to, že to znamená konec světa, ve smyslu konec světa všech nároků, si myslím že to tak není. Také jde o to, jak si ti individuální poškození po celou tu dobu o ten svůj nárok starali. Pokud podali i civilní žaloby, tak to s tím vůbec nesouvisí. Ano, budou to mít složitější, to uznávám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jednu věc mi řekněte. Dva dny po vyhlášení amnestie měl být vyhlášen prvoinstanční rozsudek v kauze takzvané Union Banky, tedy vytunelování této banky. Co řeknete, nebo co byste řekl soudci, státnímu zástupci, případně policistům, kteří na tom případu dělali a teď to můžou pravděpodobně hodit do koše.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Podívejte, já už jsem v podstatě vyjádřil naprosté pochopení, že mnoho státních zástupců, soudců i policistů jsou z toho samozřejmě, abych použil ještě nějaký relativně jemný termín, tak jsou z toho otrávení, teď použiju. To je takový krásný termín. Protože samozřejmě mnoho let práce, kterou na tom vykonávali, přichází vniveč. Na straně druhé musím říct, že je to až příliš mnoho let práce v některých těch případech, bohužel. A pozor, my nemáme jistotu, že by došlo k odsouzení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem také na začátku říkal pane ministře, my se nedozvíme, jestli byl ten dotyčný viníkem nebo ne.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Můžeme se to dozvědět. Protože už oznámili někteří v těch mediálních kauzách, že tu amnestii nepřijmou v tom smyslu, aby se nerozhodlo o vině, což samozřejmě mají právo. Oni můžou v tomto smyslu odmítnout a někteří to i udělají. Dokonce bych řekl, ti chytřejší by to měli udělat, protože jinak stejně, amnestie jim pomůže od trestně právních problémů, ale nepomůže jim od těch společenských. To znamená, já být na místě takového člověka, tak bych nepochybně trval na pokračování toho soudního řízení, aby se prokázalo, zda jsem vinen byl nebo nebyl. Pokud to neudělají, tak je to určité doznání z jejich strany a ponesou si to oni celý život a to také není jednoduché. Ale to je jejich rozhodnutí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To rozhodně. Pak ještě čistě politická stránka věci, protože váš koaliční partner, strana TOP 09 dnes zveřejnila usnesení svého předsednictva, kde se kromě jiného píše: "rozsah amnestie pokládá předsednictvo TOP 09 za nešťastný, problematizuje práva poškozených a zavdává příčiny ke spekulacím, že poskytla ochranu skutečným zločinům, místo aby pouze pominula bagatelní trestné činy". Souhlasíte s nimi?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Je to příliš vyostřené a je to politické prohlášení. Tam je spíš, já s prohlášením TOP 09 cítím a on to řekl myslím i pan Polčák opakovaně, že o tom nebyli ministři za TOP 09 informováni, ani koaliční partneři a řekl bych, že důsledky těchto silnějších výroků vycházejí právě z tohoto. Rád bych řekl, že v naší ústavní praxi to premiér tedy kontrasignoval, vládě dopředu nikdy nepředložil, vždy exposte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vy nemáte to podezření, že ta spekulace o tom, že celá amnestie mohla poskytnou, řekněme krytí a nebo jaksi čistý štít, vzhledem k tomu, že se jedná i o zahlazení trestních činů, řekněme předem vybraným osobám?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Víte, to bych se musel zamýšlet nad tím, jestli pan prezident uvažoval tímhle způsobem. Já jsem nad tím přemýšlel, já si to nemyslím, opravdu si to nemyslím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přemýšlel jste nad tím?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No tak já jsem nad tím samozřejmě přemýšlel, ale opravdu si nemyslím, že Václav Klaus se jednoho dne rozhodl, že se pokusí pár jednotlivců dostat z problémů a udělal amnestii. Myslím si, že to je nesmyslný příběh, tak to prostě není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proč ne?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No protože si nemyslím, že takový Václav Klaus je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Znáte ho dobře?

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Tak slovo dobře, tak znám ho jak vy z televize a osobně ho znám, nebo z médií.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem se s panem prezidentem viděl dvakrát, pane ministře.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
No, tak já se s ním viděl, to nedokážu teďka spočítat, jo párkrát, zejména po jmenování do funkce. Ale opravdu si nemyslím, že prezident tohoto státu uvažuje tímto způsobem a troufám si říct, že bych to řekl o každém prezidentovi. Samozřejmě po roce 89, tedy zdůrazňuji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek byl jejich hostem. Pane ministře, díky za váš čas, na shledanou.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/, místopředseda strany:
Děkuji vám, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio