Pavel Polák o Krymu: Odlétal jsem na Ukrajinu a vracel se z Ruska

Dny po referendu o připojení k Rusku strávil na Krymu. Co podle něj očekávají krymští Rusové? Ptal se moderátor Martin Veselovský Pavla Poláka, zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu.

„Odlétal jsem na Ukrajinu a vracel jsem se z Ruska, a to aniž bych opustil Krym,“ shrnuje své čerstvé pocity Pavel Polák. „Krymští Rusové čekají, že budoucnost bude nádherná – dostanou vysoké penze, bude práce a podívají se do rodné vlasti, kde třeba 25 let nebyli,“ popisuje oslavy jedné části obyvatel Krymu.

A zatímco se Rusové na Krymu veselili, ukrajinští vojáci skládali zbraně. „Byli obklíčeni. Věděli, že jim nepomůže Kyjev ani západní země,“ nastiňuje Pavel Polák situaci, ve které Ukrajinci neriskovali ozbrojený konflikt s Rusy.

Čtěte také

Rusko podle něj velmi rychle celý poloostrov zpacifikovalo, a tak nestihlo vzniknout jakékoliv napětí. „V ulicích byla proruská domobrana, která sjednávala pořádek,“ popisuje.

Jak tato domobrana fungovala? Jaké pověsti se na Krymu těší Evropská unie? A naplní se podle něj očekávání krymských Rusů? I to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio