Pavel Rychetský: Trápí mne, když si nejvyšší ústavní činitelé státu vyměňují přes média urážky

Dění kolem polského ústavního soudu považuji přinejmenším za vybočení ze základních norem demokratického právního státu. Takový je názor předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, podle kterého je ústavní soud v moderních podmínkách silnou institucí a svým způsobem má gigantickou pravomoc.

„Ústavní soud má kompetenci nejen zrušit vůli parlamentu vyjádřenou v nějakém zákoně, ale zrušit i jakékoliv rozhodnutí orgánů státní moci,“ vysvětluje s tím, že právě toto silné postavení vyžaduje, aby se vytvořily co nejúčinnější záruky pro jeho naprostou nezávislost a nestrannost.

Zneklidňující problémy, které se váží k polské situaci, jsou dva – první je ten, že nová vláda se snaží změnit personální složení soudu, a druhý, že se snaží ochromit dosavadní fungování tím, že stanoví nová pravidla pro hlasování.

„Kombinace těchto dvou prvků může ochromit vlastní rozhodovací činnosti polského ústavního soudu. V každém případě se to v demokratických právních státech nesluší,“ upozorňuje.

Čtěte také

Prezidentská kandidatura? Důvody pro odmítnutí jsou pádnější než dříve

Co se týče České republiky, tak ho velice trápí pokles politické kultury. Mezi jednotlivými ústavními činiteli nemusí panovat harmonie, ale v žádném případě nepovažuje za lidsky přijatelné a akceptovatelné, aby své rozdílné postoje prezentovali prostřednictvím médií.


Považují za pravděpodobné, že nejzazším termínem, kdy se rozhodnu podat rezignaci, je konec roku 2017

„Pro veřejnost je asi velmi iritující, když sleduje, jak nejvyšší ústavní činitelé státu si prostřednictvím médií vyměňují nejen rozdílné názory, ale dokonce někdy i urážky. Mne to skutečně trápí,“ vysvětluje.

On sám se do takových dialogů není ochoten nijak zamíchat. Vzpomíná na období, kdy byl prezident Václav Havel, a i když tehdy byly citlivé spory a nesoulad mezi Václavem Havlem a Václavem Klausem, tak ani jeden z nich nevyužil situaci k tomu, aby toho druhého osočoval prostřednictvím médií.

A může vyloučit, že bude kandidovat na prezidenta v roce 2017? „Nemohu vyloučit nic, ale mohu současně říci, že důvody, které jsem měl pro odmítnutí kandidatury jak v roce 2003, tak v roce 2008, jsou dnes ještě podstatně silnější a pádnější, než jaké jsem měl tehdy,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio