Pavel Rychetský: Ty šarády kolem státního svátku jsou nevhodné!

Pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského je 28. říjen svátek všech občanů této země a státu a zítra na Pražském hradě nebude chybět. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také neskrývá obavy nad tím, aby se ve společnosti nedělo to, co se děje za posledních 8 dnů.

„To je tak významný svátek, že ty šarády, jichž jsme teď kolem toho svědky, mi připadají skutečně naprosto nevhodné,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu s tím, že má strach o slušnost, etiku a základní normu vztahů, v posledních několika dnech se podle něj národ rozděluje, média hrají negativní roli a rozvášňují.

Čtěte také

Upozorňuje také, že jisté je, že Jiří Brady byl navržen, že mu někdo zavolal a že přijel. „V tu chvíli, když tady byl, bylo několik dnů času na to, ho do seznamu doplnit, nepochybně by se jedna židle navíc na Hradě našla a byl by klid,“ upozorňuje s tím, že to není až tak věc samotného prezidenta, jako spíše protokolu, který umí pružně a rychle reagovat.

„Když už starý člověk přijede a není pochyb, že si to zaslouží, tak není dobré reagovat tak, že mu dám vyznamenání při jiné příležitosti,“ říká. A když přijde řeč na Miloše Zemana, tak toho jako prezidenta nechce hodnotit. „S ohledem na to, jak jsem svázán funkcí, kterou zastávám, tak nemohu a nechci hodnotit žádné prezidenty,“ upozorňuje.


Nejsem znalec obchodních vztahů, ale rozhodně si nemyslím, že setkání jakéhokoliv představitele této země s dalajlámou je zavrženíhodné. PAVEL RYCHETSKÝ

V souvislosti se jeho vlastní prezidentskou kandidaturou přiznává, že by byl prezidentem nešťastným. „Výkon té funkce je mi velmi vzdálen, protože je spojen s věcmi, které člověku vlastně zlikvidují soukromý život,“ říká s tím, že nic ho nepřesvědčí k tomu, aby příští rok kandidoval na prezidenta.

Loni byla dokončena obměna Ústavní soudu. Jak nyní funguje? A odejde Pavel Rychetský příští rok z Ústavního soudu? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio