Pavel Telička o situaci v Řecku: To, co předvádí premiér Tsipras, je za hranicí hazardu

Řecko se z nejhoršího dostávalo a další škrty by neznamenaly citelnější dopad. Chvíli před cílem se však řecká politická reprezentace zastavila a najednou přemýšlí, co bude dál. Těmito slovy popisuje dění v Řecku europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

„To, co předvádí Tsipras, je na hranici, respektive za hranicí hazardu. A daň, kterou za to Řecko zaplatí, bude vysoká,“ dodává Pavel Telička. S jistotou však prý neumí odhadnout, zda Řecko čeká bankrot. Tento scénář je ovšem podle jeho slov pravděpodobnější než kdy jindy. „Záleží, jak bude reagovat Řecko po referendu a jak bude reagovat Evropská unie,“ zamýšlí se.

Referendum považuje za „nezodpovědný a populistický krok“, který zavádí Řecko do slepé uličky. Řekové se podle něj zvedli a vyhlásili referendum. To však podle Pavla Teličky ničemu nepomáhá. „Musíme se vrátit tam, kde jsme byli ještě před několika dny,“ domnívá se a připomíná, že situace vyžaduje odpovědné a rychlé řešení vedoucí k reformním krokům. „Nejde o krátkodobé řešení, protože krátkodobých a neúspěšných řešení tu byla celá řada.

Čtěte také

Evropská unie jedná nejen o Řecku, nedávný summit se týkal přerozdělování uprchlíků mířících do Evropy. Máme se bát lidí, kteří překonávají Středozemní moře, jak tvrdí prezident Miloš Zeman, jenž varuje před radikály?

„Jen blázen by si myslel, že tu to riziko není,“ komentuje možné nebezpečí Pavel Telička. Vzápětí připomíná, že většinu výroků prezidenta nesdílí. „Některé jdou ruku v ruce s vyvolávání negativních nálad až nenávisti,“ upozorňuje a dodává: „Je na místě bezpečnostních orgánů, aby riziko spojené s příchodem migrantů minimalizovaly.“

Uprchlíci na nádraží v italském Miláně

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio