Pavel Zeman o Panama Papers: Jména bereme z veřejných zdrojů a se seznamem dál pracujeme

Ministr vnitra Milan Chovanec chce nechat prošetřit postup policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana je třeba vyhodnotit, jak policejní orgány postupovaly.

„Státní zastupitelství tu není od toho, aby kontrolovalo činnost pořádkové policie,“ tvrdí v rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu. Hlavní roli v celém šetření tak má Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Nemyslím, že by státní zastupitelství mělo spasit všechny neduhy společnosti,“ domnívá se Pavel Zeman a odmítá chování policistů během návštěvy čínského prezidenta jakkoliv komentovat. „Bylo by neseriózní vyjadřovat svůj názor,“ tvrdí s tím, že je mimo jiné odpovědný za případný následný přezkum celé záležitosti.

Pavel Zeman se vyjádřil také ke kauze Panama Papers a informacích o lidech, kteří měli mít konta a majetek v daňových rájích. „To samo o sobě nemusí být nic špatného, ale může to být určitá indicie,“ připouští v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. Zmíněný seznam prý k dispozici nemá. „Nebyl předán orgánům činným v trestním řízení. Jména bereme z otevřených zdrojů a dále s nimi pracujeme,“ dodává.

Současně připomíná, že politici nejsou nakloněni činnosti státního zastupitelství. „Když se s nimi bavím, často slyším nářky na to, že stíháme příliš mnoho zastupitelů a radních. Pokud se podívám na statistiky, přijde mi to v normálu,“ říká Pavel Zeman a připomíná: „To, že se dříve některá jednání nestíhala, neznamená, že nebyla trestná.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio