Peníze na navýšení mezd chybí, říkají kraje. O peníze si měly říci, namítá Michaela Marksová

Jednotlivé kraje mají co nejdříve rozdělit peníze na růst platů v sociálních službách tak, jak jim ukládá nařízení vlády. Vyzývá k tomu premiér Bohuslav Sobotka a šéfka ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Kraje tvrdí, že ačkoliv vláda uvolnila přes jednu miliardu korun, tak jim chybí ještě 822 milionů korun. „Bavíme se o dvou různých věcech,“ podotýká Michaela Marksová.

Na navýšení od července vláda uvolnila 1,162 miliardy korun, a 822 milionů je podle ní údajný dluh ještě z loňského roku. „Jestli si kraje byly tohoto dluhu vědomy, tak měly ještě před koncem roku peníze požadovat, aby se objevily v rozpočtu na letošní rok,“ upozorňuje.

Připomíná také, že sociální služby nejsou stoprocentně hrazené ze státního rozpočtu přes ministerstvo. „Veškeré rezervy, které naše ministerstvo mělo za poslední tři roky, jsme dali krajům na dofinancování sociálních služeb,“ upozorňuje.

Vláda také podle ní dala rekordní množství finančních prostředků do sociálních služeb, každý rok se také dofinancovávalo.

Trestní oznámení kvůli privatizaci služebních bytů

Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo trestní oznámení na bývalého ředitele České správy sociálního zabezpečení Viléma Kahouna a jeho tehdejšího náměstka Karla Choda kvůli privatizaci služebních bytů. Oba dva ale obvinění odmítají. S informací přišel deník Právo.

„Když objevím určité informace, které vylezou z auditů, tak je mou povinností je podat trestní oznámení a podepsat ho,“ říká Marksová s tím, že byty měly být nabídnuty jiné státní organizaci. „A to nebyly,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.